Dėl to praėjusį mėnesį buvo atmesti keli dideli „Ignitis“ „Nord Pool“ pateikti Elektrėnų elektrinės Kombinuoto ciklo bloke (KCB) pagamintos elektros pasiūlymai, kadangi biržai patiekti norėtos energijos kiekis buvo per didelis. Tuomet vieną valandą Lietuvos zonoje elektros kaina pasiekė maksimalią 4 tūkst. Eur/MWh ribą, visos dienos tarifas viršijo 830 Eur/MWh.

„Metodologiją tikrai reikia keisti, nes tokie nenormalūs dalykai, kokie buvo pastaruoju metu, kuomet tiesiog pateikus paraišką su mažesne kaina dėl to, kad ta paraiška buvo per didelė paklausos-pasiūlos balansui ir buvo eliminuota, dėl to kaina biržoje susidarė didesnė, (...) švelniai tariant yra netoleruotini“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Vis tik šalies vadovas akcentavo, kad jei metodika ir būtų pakeista, tai tik „apskabytų kainų viršūnę“, o aukštų elektros kainų problema išliks, kol Lietuvoje nebus didesnių elektros gamybos pajėgumų.

„Problema iš esmės yra generavimas, generavimas ir dar kartą generavimas. Turime daugiau generuoti, kitaip būsime labiau priklausomi nuo importo, kuris mūsų zonoje kartais būna nepaprastai aukštas“, – pažymėjo G. Nausėda.

Dėl antroje rugpjūčio pusėje Lietuvos, Latvijos ir Estijos „Nord Pool“ zonose valandinei elektros kainai pasiekus maksimalią 4 tūkst. Eur/MWh ribą. Ją visos Baltijos valstybės pasiekė rugpjūčio 17 d. tarp 18 ir 19 valandos. Tokia padėtis kilo, nes dieną prieš „Nord Pool“ biržoje atmesti visi Lietuvos elektros energijos gamintojų kainos pasiūlymai, kurių kaina buvo žymiai mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje.

„Ignitis gamyba“ tądien pranešė, kad jos valdomas KCB teikė net 24 skirtingus pasiūlymus, kurių kainos buvo gerokai mažesnės negu susiformavusios „Nord Pool“ biržos elektros kainos, tačiau pigesni pasiūlymai buvo atmesti pritaikius vadinamąjį „paradoksalų atmetimą“.
Įmonės teigimu, dėl to gerokai pigesnę elektros energijos gamybą siūlantys įrenginiai nelaimi aukcionų ir neturi galimybės gaminti elektros energijos, taip sumažinant didmeninę elektros energijos kainą.

Vis dėlto šią savaitę Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von der Leyen pranešė, kad EK rengia „skubią intervenciją ir struktūrinę elektros rinkos reformą“, itin aukštas elektros kainas fiksuojant visoje Europoje. Anot jos, „sparčiai kylančios“ energijos kainos atskleidžia Europos Sąjungos elektros rinkos struktūros ribotumą.

Elektros kainas Europos rinkoje lemia brangiausias energijos šaltinis, kurio reikia gamybai – šiuo metu tai yra dujomis kūrenamos elektrinės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją