Trečiadienį Vilniaus miesto taryba nusprendė šiemet perpus sumažinti mokestį, išskyrus tiems fiziniams ir juridiniams asmenims, kurių statiniai ir patalpos yra nenaudojami ar naudojami ne pagal paskirtį, arba yra neprižiūrimi.

Lietuvos Viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė DELFI sakė, kad įstatymo pakeitimo nutarimas, kurį siūlo Vyriausybė, viešbučiams netinka ir visiškai neišsprendžia situacijos.

„Mes vienareikšmiškai norime, kad mokestis viešbučiams būtų skaičiuojamas pagal įstatyme numatytą piniginių įplaukų srautą. Mūsų noras yra įstatymo rėmuose, nes jame parašyti du metodai - lyginamasis ir piniginių srautų“, - teigė E.Šiškauskienė.

Pasak jos, viešbučiai nėra nekilnojamasis turtas, kuris visas naudojamas kaip nekilnojamas turtas. Viešbučiui pelną duoda tik kambariai, o jie turi skalbyklas, sandėlius, kitas pagalbines patalpas. Su savo siūlymais asociacija užregistravo pataisą Seime.

„Mes kitaip net neįsivaizduojam, kadangi turės visi parduoti viešbučius ir restoranus senamiestyje, centre, kurortuose, nes negali mokestis sudaryti 10-12 proc. metinės apyvartos. Jeigu būtų mokestis skaičiuojamas pagal pajamas, tai viešbučiai, esantys prastoje vietoje ar miesto centre, pagal gaunamas pajamas mokėtų mažesnį mokestį. Sezoniniai viešbučiai mokėtų mokestį nuo kelis mėnesius gaunamų pajamų, o ne nuo namo, kuris stovi žiemą ir neuždirba jokių pajamų“, - aiškino LVRA prezidentė.

Komentuodamas LVRA siūlymą, kad jiems turto mokestis būtų skaičiuojamas ne nuo turto vertės, o nuo kaštų, Finansų ministras Zigmantas Balčytis sakė, kad vienos asociacijos norai iškreiptų situaciją. Jo teigimu, šis įstatymo projektas turėtų tenkinti ir LVRA, nes savivaldybės turi teisę šį mokestį jiems sumažinti iki 100 proc.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas DELFI sakė, kad komitetas nagrinės šį klausimą ir tikisi priimti geriausią sprendimą.

„Vyriausybės pateiktas projektas šiek tiek lengvina naštą viešbučiams ir restoranams. Aš manau, kai bus nagrinėjamas klausimas komitete, pasikviesime tiek LVRA atstovus, tiek kitų asociacijų, iš kurių gavom pasiūlymus ir kritines pastabas“, - sakė J.Lionginas.

Pasak Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko, reikia kad būtų pateikti oficialūs dokumentai, kokia metinių pajamų dalis tektų mokesčiui. „Jeigu, iš tikrųjų, to logiškai negalima paaiškinti, situacija, manau, svarstytina“, - sakė J.Lionginas.

Iki ketvirtadienio Seime buvo pateikti septyni projektai dėl Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją