Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) primena, kad jau nuo 2006 metų galioja Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatyme įtvirtintas draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais parduotuvėse rugsėjo 1 -ąją, Mokslo ir žinių dieną.

Šio draudimo, kuris buvo priimtas daugiau nei prieš 15 metų, tikslas – ugdyti sąmoningą visuomenę bei priminti, kad alkoholio vartojimas ir mokslas bei žinios – nesuderinami tarpusavyje dalykai, teigiama pranešime.

Departamentas pastebi, kad nuo draudimo rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiniais gėrimais įvyko nemažai teigiamų pokyčių, kurie sietini ne tik su verslo socialiai atsakingu požiūriu ir elgesiu, bet ir su didėjančiu gyventojų sąmoningumu alkoholio vartojimo klausimais.

Higienos instituto duomenimis pastaruosius metus fiksuojamas mažėjantis apsinuodijimo alkoholiu atvejų skaičius rugsėjo 1 d. 2019 metais buvo fiksuota 18 atvejų, tuo tarpu 2021 metais tik 8 atvejai. Kaip teigia, džiugina ir teikia vilties tas faktas, jog 2020 ir 2021 metais nebuvo fiksuota nei vieno apsinuodijimo alkoholiu atvejų tarp nepilnamečių.

„Šie teigiami pokyčiai leidžia daryti išvadą, kad vis daugiau gyventojų domisi sveiku gyvenimo būdu ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija, todėl raginame tėvus bei jaunuolius ir toliau būti atsakingais, o verslo subjektus raginame laikytis Įstatyme nustato draudimo rugsėjo 1-ąją parduotuvėse neprekiauti alkoholiniais gėrimais“, – praneša NTAKD.

Įspėjama, kad rugsėjo 1-ąją departamentas skirs ypatingą dėmesį prekybos alkoholiniais gėrimais vietų stebėsenai ir priežiūrai, lauks tikrinimai.

„Siekdamas užtikrinti tinkamą Alkoholio kontrolės įstatymo laikymąsi mokslo ir žinių dieną, kaip ir kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną kartu su policijos įstaigomis vykdysime ūkio subjektų stebėseną ir priežiūrą“, – nurodo NTAKD.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)