Keleivių tranzitas

FNTT iki atskiro nurodymo leido LTG gauti ir atlikti įeinančius ir išeinančius mokėjimus iš ir į Rusijos bei Baltarusijos geležinkelių vykdant keleivių tranzitą tarp Rusijos Federacijos ir Kaliningrado srities. Šią informaciją LTG pateikė šalyje veikiantiems bankams, kad šie galėtų priimti sprendimus dėl tokių mokėjimų aptarnavimo.

Sankcionuotų ir nesankcionuotų prekių tranzitas

FNTT nurodo, kad LTG pateikus prašymus dėl leidimo atlikti įeinančius/išeinančius mokėjimus už tarpusavio paslaugas iš/į Rusijos geležinkelių ir Baltarusijos geležinkelių nagrinės ir sprendimą dėl tokio leidimo suteikimo priims teisės aktų nustatyta tvarka įvertinusi individualias kiekvieno prašymo faktines aplinkybes. Tai reiškia, kad kiekvieną atvejį pirmiausia nagrinės LTG Grupė, laikydamasi ES taikomų sankcijų ir atsakingų Lietuvos institucijų išaiškinimų.

Reikalinga informacija bus teikiama FNTT, o gavus tarnybos įvertinimą – bankams, kad šie galėtų priimti sprendimus dėl tokių mokėjimų aptarnavimo.

Prekių importas ir eksportas

Dėl nesankcionuotų prekių importo ar eksporto Rusijos, Baltarusijos ar kitos šalies į, iš ar per Lietuvos teritoriją į kitą ES narę ar trečiąją šalį ir atvirkščiai, FNTT nurodo, kad LTG pateiktus prašymus dėl leidimo atlikti įeinančius/išeinančius mokėjimus už tarpusavio paslaugas iš/į Rusijos geležinkelių ir Baltarusijos geležinkelių nagrinės ir sprendimą dėl tokio leidimo suteikimo priims teisės aktų nustatyta tvarka įvertinusi kiekvieno prašymo faktines aplinkybes.

Tai reiškia, kad kiekvieną atvejį pirmiausia nagrinės LTG Grupė, laikydamasi ES taikomų sankcijų ir atsakingų Lietuvos institucijų išaiškinimų. Reikalinga informacija bus teikiama FNTT, o gavus tarnybos įvertinimą – bankams, kad šie galėtų priimti sprendimus dėl tokių mokėjimų aptarnavimo.

„LTG Grupė kruopščiai laikosi ir toliau laikysis ES sankcijų reikalavimų ir atsakingų Lietuvos institucijų išaiškinimų. Visos valstybės institucijos ir LTG kartu atliko būtinus veiksmus. Tikimės, kad naujausi išaiškinimai, sudarantys prielaidas mokėjimams už leistiną tranzitą vykdyti, įneš daugiau aiškumo į susidariusią situaciją. Jais remdamiesi kiekvieną atvejį dėl prekių tranzito nagrinėsime atskirai ir teiksime reikalingą informaciją FNTT, o gavę jų atsakymą informuosime bankus, kad šie galėtų priimti sprendimus iš savo pusės“, – sako LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

LTG taip pat yra gavę Susisiekimo ministerijos išaiškinimą, kad bendrovė gali toliau vykdyti turimas sutartis su Rusijos ir Baltarusijos geležinkeliais, laikantis Europos Komisijos gairių dėl sankcijų įgyvendinimo. Susisiekimo ministerija savo rašte yra pažymėjusi, kad „valstybės institucijos užtikrina, kad tranzitas vyktų teisėtai, pagal nustatytas taisykles ir būtų griežtai kontroliuojamas“, taip pat atkreipė dėmesį, kad „atsiskaitymai už leidžiamą Kaliningrado tranzitą yra teisėti“.

Tiek FNTT, tiek ir kitų atsakingų institucijų išaiškinimus, taip pat – informaciją apie tai, kaip LTG vykdo tranzitinių krovinių kontrolę, bendrovė pateikė šalyje veikiantiems bankams, kad jie galėtų įvertinti situaciją ir apsispręsti dėl mokėjimų aptarnavimo.

LTG Grupės bendrovės krovinių gabenimo paslaugas Rusijos ir Baltarusijos klientams jau kurį laiką teikia tik gavusios apmokėjimą už jas. Taigi tokie klientai, norintys gabenti krovinius Lietuvoje, iš pradžių turi pasirūpinti atsiskaitymu už paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją