FNTT pranešė negalinti suteikti LTG prašyto bendro pobūdžio leidimo gauti ir atlikti mokėjimus už paslaugas iš Rusijos ir Baltarusijos geležinkelių, gabenant sankcionuotas ir nesankcionuotas prekes tranzitu tarp Rusijos ir Kaliningrado srities.

„Mokėjimai, atliekami su dviejų skirtingų valstybių verslo subjektais, kuriems taikomos ribojamosios priemonės, sukelia papildomas rizikas dėl galimo netinkamo tarptautinių sankcijų įgyvendinimo“, – teigiama tarnybos atsakyme BNS.

Anot FNTT, dėl kiekvieno mokėjimo ir toliau reikės teikti atskirus prašymus, kad būtų pritaikyta išimtis.

„FNTT sprendimą dėl išimties suteikimo priims teisės aktų nustatyta tvarka įvertinusi individualias kiekvieno prašymo faktines aplinkybes“, – teigia tarnyba.

Tačiau FNTT iki atskiro nurodymo suteikė bendrą leidimą atsiskaitymams už keleivių tranzitą tarp Rusijos ir Kaliningrado.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas BNS teigė, kad įmonė vėliau trečiadienį pakomentuos situaciją dėl atsiskaitymų. Anot jo, dabar viskas priklauso nuo bankų – ar jie aptarnaus mokėjimus.

Didiesiems šalies bankams jau anksčiau nutraukus bet kokius mokėjimus tarp Lietuvos ir Rusijos bei Baltarusijos ūkio subjektų, vienintelis Šiaulių bankas iki rugsėjo 1-osios tebevykdo tokias operacijas. Tačiau ketvirtadienį bankas žada jas nutraukti, išskyrus išimtis, būtinas humanitariniams tikslams ir valstybės funkcijoms užtikrinti, o kiekviena situacija bus vertinama atskirai.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis praėjusią savaitę sakė, kad atsiskaitymai už sankcionuotų prekių tranzitą per Lietuvą tarp Rusijos ir Kaliningrado nuo rugsėjo turėtų vykti ir toliau, jis neatmetė galimybės, jog jie galis strigti, tačiau ne dėl valstybės kaltės.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis anksčiau teigė, jog atsiskaitymai už rusiškų prekių tranzitą per Lietuvą į Kaliningradą nuo rugsėjo 1-osios turėtų vykti be kliūčių.

Sankcionuotų prekių tranzitą LTG atnaujino liepos 22-ąją, po Europos Komisijos išaiškinimo, jog geležinkeliu tarp Rusijos ir Kaliningrado gali būti pervežtas ribotas krovinių kiekis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją