Antradienį išplatintame pranešime spaudai LPK išreiškė palaikymą tokiam ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės pasiūlymui, nuskambėjusiam praeitą savaitę.

Jame pramonininkai akcentuoja, kad pernelyg didinamas MMA gali būti paskutinis veiksnys, dėl kurio padidės įmonių bankrotų.

„Mažėjant įmonių skaičiui, didės ir bedarbių skaičius, bendras poveikis Lietuvos ekonomikai bus labai neigiamas. Valstybė ir verslas turi dalytis atsakomybe, todėl LPK pritaria A. Armonaitės pasiūlymui, kad MMA „ant popieriaus“ galėtų kilti iki 800 eurų, o NPD iki 740 eurų“, – skelbia LPK.

Konfederacija argumentuoja, kad jei MMA būtų pakeltas daugiau nei iki 800 eurų, infliacija šalyje toliau išliktų padidintame lygyje, o Lietuvos pramonė nukentėtų, kadangi dar labiau augtų ir taip šiuo metu augančios verslo sąnaudos.

„Taip užgesinant šį Lietuvos ekonomikos variklį, kuris palaiko ekonomikos augimą net ir per šiuo metu išgyvenamas krizes“, – pažymi LPK.

LPK primena, kad š. m. birželio mėn. Lietuvoje misiją vykdęs Tarptautinio valiutos fondo vadovas Borja Gracia pabrėžė, kad turi būti labai atsargiai žiūrima į derybas dėl MMA. Pasak jo, galbūt šiais metais netgi reiktų nukrypti nuo Trišalėje taryboje sutartos MMA formulės, nes kitaip Lietuva labai rizikuoja įsivelti į infliacijos spiralę.

A. Armonaitė praėjusią savaitę neatmetė, kad MMA „ant popieriaus“ galėtų kilti iki 800 eurų, o tuo tarpu NPD iki 740 eurų. Tam aną savaitę palaikymą jau išsakė Lietuvos verslo konfederacija.

Tačiau tokį siūlymą sukritikavo finansų ministrė Gintarė Skaistė, tikinusi, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas be to, pasak jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

Tuo metu Lietuvos bankas yra pasiūlęs MMA didinti 19 proc. – nuo dabartinių 773 eurų iki 867,67 eurų. Tokiam variantui pritarė ir prezidentūra. Kad toks MMA yra „minimali riba“ iki kurios turi būti pakeltas minimalus atlygis pabrėžė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija.