Vilnietė Vitalija su šeima ketino skristi ilsėtis į Egiptą ir jau buvo sumokėjusi už kelionę 2,5 tūkst. eurų, bet netikėtinai išgirdo, kad neišvyks.

„Tai buvo planuotos, šeimos atostogos ir kad šitaip įvyko, yra ir liūdna, ir apmaudu. Taip ir likome be atostogų ir iki šios dienos – be pinigų“, – sako moteris.

Vitalijos kelionę organizavo Latvijoje registruota bedrovė „TT Baltics“, kuri dirbo su „TUI Baltics“ prekės ženklu. Dėl Europos Sąjungos ir JAV sankcijų vienam iš akcininkų Aleksejui Mordašovui bendrovės „TT Baltics“ veikla nuo kovo sustojo, ji klientams liko skolinga daugiau nei 666 tūkst. eurų.

„Mūsų manymu, daugiau kaip 6 tūkst. žmonių yra nukentėjusių. Yra klientų, kurie savo kelionei buvo paėmę paskolą ir dabar moka palūkanas bankui, negali atgauti tų pinigų“, – sako „TT Baltics“ atstovė Rasa Barisienė.

Dalis žmonių su skundais kreipėsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT).

„Mes tikėjomės, kad viskas išsispręs greičiau, nes dar gegužės mėnesį, kai buvome susitikę ir su Latvijos, ir su Estijos institucijomis, kėlėme šį klausimą. Buvo užtikrinta, kad pinigų kaip ir turėtų užtekti grąžinti visiems nukentėjusiems turistams“, – tarnybos atstovė Dalia Malinauskienė.

Kelionių organizatorius savo sąskaitoje „Citadele“ banke turi klientų pinigus, bet grąžinti jų negali, nors sankcijų vykdymą kontroliuojančios Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) leidimą tą padaryti turi.

Turistai

„Citadele“ bankas birželio mėnesį mus informavo, kad jie nevykdys jokių mūsų mokėjimų, kol negaus papildomo rašto iš Lietuvos valstybės institucijų, susijusio su JAV OFAC (Užsienio aktyvų kontrolės tarnybos – red.) sankcijomis“, – sako R. Barisienė.

Kelionių organizatorius leidimo kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją (URM), ši sako negalinti padėti.

„Pagal Lietuvos Respublikos tarptautinių sankcijų įstatymą, FNTT yra kompetentinga institucija, kuri koordinuoja, prižiūri ir užtikrina finansinių sankcijų (apribojimų disponuoti lėšomis ir ekonominiais ištekliais) įgyvendinimą Lietuvos Respublikoje, todėl maloniai rekomenduojame dėl atsakymų į jus dominančius klausimus kreiptis į FNTT“, – teigiama URM atsakyme.

Bet padėti negalėjo ir FNTT.

„Lietuvoje yra privalomos Europos Sąjungos taikomos sankcijos. Jungtinių Amerikos Valstijų taikomos sankcijos Lietuvoje nėra privalomos, todėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba jų neprižiūri ir teisės aktais nėra įpareigota suteikti išimčių arba leidimų vykdyti mokėjimus“, – sako FNTT atstovė Modesta Zdanauskaitė.

Lietuvos institucijos pasiūlė kelionių organizatoriui kreiptis į JAV valstybės departamentą, atsakingą už sankcijas. Bendrovė kreipėsi, bet kol kas atsakymo negavo.

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovas sako, kad atsakymo iš JAV gali tekti ilgokai palaukti.

„Kad suteiktų išimtį, tikrinama labai nuodugniai, bandoma surasti visą galimą ir prieinamą informaciją, dėl ko reikalinga grąžinti tas lėšas, ar galima grąžinti, ar iš to negaus naudos sankcionuoti asmenys“, – sako Eimantas Vytuvis.

Jis turi tik vieną gerą žinią: klientų pinigai saugūs ir anksčiau ar vėliau bus grąžinti.

Kelionių organizatorius klientams Latvijoje pinigus jau grąžino.

Čia galite pažiūrėti LNK video: