Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, valstybė nori ne tik investuoti į išradimus, bet ir juos pritaikyti komercijai. o švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės teigimu, norima, kad Lietuvoje gimtų bent du stiprūs biotechnologijų ar lazerių klasteriai.

„Norime, kad atsirastų daugiau sinergijos, kad laboratorijoje gimęs išradimas būtų pritaikytas komercijai, vartotojams ir taptų inovacija“, – antradienį sakė A. Armonaitė, potencialiems dalyviams pristačiusi trijų misijų programas: „Sumani ir įtrauki e. visuomenė“, „Sumani ir klimatui neutrali Lietuva“ ir „Inovacijos sveikatai“.

Jos teigimu, paraiškos gauti 77,7 mln. eurų iš europinio Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo (RRF) fondo bus pradedamos priimti rugsėjį, o pirmieji pinigai konsorciumams bus išmokėti gruodį.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paragino mokslą ir verslą būti ambicingais – esą jeigu išradimams pritrūks pinigų, juos žadama rasti kitose programose.

„Tai yra tik startas: tiek Ekonomikos ir inovacijų, tiek mūsų ministerija yra numačiusios papildomas lėšas stiprinti būsimus konsorciumus – tai yra prisidėti prie kofinansavimo vėlesnėse programų stadijose“, – renginyje sakė J. Šiugždinienė.

„Mums svarbu, kad šių programų rezultate Lietuvoje gimtų bent du stiprūs biotechnologijų ar lazerių klasteriai“, – pridūrė švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

Projektą įgyvendinsiančios Inovacijų agentūros vadovė Romualda Stragienė teigė, kad verslui verta dalyvauti šiose programose, nes agentūra ne tik parengs daug pinigų ir laiko atimantį verslo planą, bet ir projekto dalyvius lydės iki pat pabaigos.

„Mes, agentūra, rengsime vieną investicinį verslo planą bendrai, kai jau bus atrinkti konsorciumo dalyviai, o vėliau juos lydėsime visoje kelionėje: jeigu mes matysime, kad reikia užsienio partnerio, tai mes surasime, ko trūksta, jeigu įmonė bus jau pajėgi važiuoti į parodas ir prisistatyti – nuvešime, jeigu reikės išradimus patentuoti – irgi sutvarkysime“, – verslininkus ir mokslininkus įtikinėjo R. Stragienė.

„Mes pasiruošę aplipdyti tas misijas kitomis paslaugomis, nes esame suinteresuoti parodyti, kad tokie formatai veikia “, – pridūrė valstybės valdomos agentūros vadovė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją