„Turime pirmą vasarą po dviejų metų, kai galime laisvai, kaip iki pandemijos, judėti po pasaulį ir rinktis kokią tik norime vietą poilsiui, – pastebi specialistų paieškos portalo marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – ne vienoje įmonėje šiuo metu atostogauja ketvirtadalis, trečdalis, o gal net pusė personalo, kai kurios mažesnės kompanijos išėjusios atostogų pilna sudėtimi. Gerai, jei klientas vasarą gali palaukti, tačiau, jei paslaugų teikimas ar prekių gamyba nesustoja ir vasarą, arba šiltuoju metų sezonu yra dargi pats darbymetis, poilsiaujančių kolegų darbai gula ant pasiliekančių darbo vietose pečių.

Portalo CVMarket.lt specialistai apklausė 1494 dirbančius Lietuvos įmonėse siekdami išsiaiškinti, už kiek gi atostogaujančių bendradarbių vasarą pluša tie, kas liko darbo vietose.

Kaip paaiškėjo, pavaduoti vieną ar net kelis kolegas šia vasarą teko 82,5 proc. visų dalyvavusių apklausoje. Dažniausiai dirbantieji minėjo, kad jų krūvis dėl atostogaujančių kolegų padidėjo 26-50 proc. Taip nurodė 31,8 proc. respondentų.

Faktiškai po lygiai buvo tų, kas teigė, kad jų apkrova išaugo 11-25 proc. ir 51-75 proc. (atitinkamai, 16,4 proc. ir 16,5 proc.).

Tų, kas darbe turėjo nuveikti iki 10 proc. daugiau darbų nei įprastai, CVMarket.lt specialistai suskaičiavo 7,3 proc., o tų, kieno krūvis viršijo 76 proc. – 6,4 proc. Buvo ir tokių darbuotojų, kurie plušo „už du“, t.y. jų papildoma apkrova perkopė 100 proc. (3,7 proc.).

Visgi net 4,3 proc. apklaustųjų pasigyrė, kad vasarą jų darbo mastai netgi susitraukė, o 13,5 proc. nurodė, jpg užduočių apimtys pasiliko įprastuose rėmuose.

Kad pavaduoja poilsiaujančius kolegas, dažniau minėjo moterys. Kas trečios iš jų apkrova vasarą padidėjo nuo ketvirtadalio ir pusės, kas penktos – 51-75 proc. Tiesa, dar didesnius krūvius (plius 76-100 proc. ar dar daugiau) dažniau nurodė vyrai.

Pavaduojančių dalis, vertinant pagal darbuotojų amžių, pasirodė esanti praktiškai tokia pati tiek segmente virš 30-ies, tiek ir jaunesnių dirbančiųjų grupėje. Tačiau trisdešimtmečiai ir jaunesni darbuotojai dažniau teigė, kad vasarą jų krūvis krenta, o tarp vyresnių buvo daugiau plušančių „už du“ ir netgi dar daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją