INVL Asset Management“ vyr. ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė Delfi TV laidoje „Iš esmės“ tikina: gana natūralu, jog rinkoje, kurioje nėra apibrėžtumo, rasti jį būtų labai sudėtinga.

„Matyt, nereikia tikėtis, kad mechanizmai tokiomis netipinėmis aplinkybėmis veiks sklandžiai, nes visgi, kalbant apie energetikos „nešėjų“ rinką, ji nėra efektyvi. Tai politizuota, geopolitiškai nestabili rinka, yra rimtų žaidėjų, kurių dalis šiuo metu – agresoriai, naudojantys energetikos „nešėjų“ rinką savo kariniams tikslams pasiekti, įgauti derybinę galią, paveikti ekonomiką Europoje ir ją nustekenti.

Kai šitoje grandyje yra toks stiprus neapibrėžtumas, natūralu, kad tikėtis apibrėžtumo tolesnėse šios rinkos pridėtinės vertės grandinės nareliuose būtų naivu. Taip, šiandien turime tokią situaciją ir nesame užtikrinti, ar ji nepasikartos ateityje. Vienintelis teisingas kelias būtų kuo labiau mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro ir kuo didesnį efektyvumą pasiekti būtent dujų ir naftos rinkose, sumažinant geopolitiškai nestabilių Rusijos ir Artimųjų Rytų žaidėjų vaidmenį, – sako ekonomistė. – Turėdami didesnę diversifikaciją, pajėgumų įvairovę, matyt, ilgainiui sugebėsime tokių situacijų išvengti, bet, kaip žinia, tai ateis su laiku.“

Romanovskis: tragedija ir šokas

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis situaciją apibūdina dviem žodžiais – tragedija ir šokas, o kai kurios įmonės, anot jo, sako, kad jų sąskaitos per paskutinį laiką paaugo net keturis kartus.

„Manau, kad galima apibūdinti dviem žodžiais – tragedija ir šokas. Viena vertus, niekas nesitikėjo. Mes žinojome, kad gyvename tam tikrų aukštesnių kainų zonoje, bet tai, kas vyksta paskutines kelias savaites, visiškas šokas. Trečiadienį iš vienos nedidelės įmonės Rokiškio rajone, kuri turi šimtą darbuotojų, gavau laišką, – jie nebeįsivaizduoja, kaip dirbti. Kalbėjausi su kita gamybine įmone, sako, kad per pusantrų metų grindų gamybos įmonės sąskaitos paaugo keturis kartus.

Viena vertus, galime kalbėti apie tai, ką daryti žiūrint iš ilgalaikės perspektyvos, kaip atsiriboti nuo iškastinio ar bet kokio rusiško tvaiko, kita vertus, mes šiandien turime tokią situaciją ir akivaizdu, kad pagrindinė priežastis – negaminame pakankamai elektros, tad dabar privalome daryti viską, jog tiesiog reikės išjungti elektrą vieną ar kitą valandą, kas būtų visiškas „kolapsas“.

Šiškauskienė: neįsivaizduojame, kas laukia rudenį ir žiemą

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pabrėžia, kad situacija labai sudėtinga.

„Labai pritariu Andriui – tai visiška katastrofa: kaip išgyvens žiemą viešbučiai ir restoranai, mes nelabai įsivaizduojame."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)