Šiemet iniciatyvai „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis“ susivienijusių įmonių „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“ vadovai teigia, kad vandens iš čiaupo populiarinimo kampanija buvo tik pradžia. Tam, kad teigiami pokyčiai nenutrūktų, įmonių bendradarbiavimas tęsis toliau asociacijos formatu.

Naujai įsteigta atsakingos vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“, kaip pažymima bendrovės „Vilniaus vandenys“ pranešime, sieks bendradarbiauti su atsakingomis šalies institucijomis rengiant ir įgyvendinant nacionalinę vandentvarkos strategiją, teikti aktualius siūlymus, inicijuoti vandentvarkos sektoriaus pertvarkymo ir modernizavimo pokyčius, siekti darnios su aplinka veiklos bei skatinti diegti pažangias technologijas.

Asociacijos veikla apims ir bendradarbiavimą su mokslo institucijomis, aukštosiomis ir profesinėmis mokyklomis, narių atstovavimą Lietuvoje bei užsienyje. Vienas svarbiausių naujosios asociacijos tikslų yra stiprinti vandentvarkos specialisto profesijos patrauklumą Lietuvoje ir paskatinti jaunus žmones ją rinktis.

Siekiant atkreipti plačiosios visuomenės dėmesį į vandentvarkos problemas ir kiekvieno visuomenės nario indelį išsaugant švaresnę aplinką, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vandentvarkos bendrovės nuo birželio skatino kuo dažniau rinktis tyrą vandenį iš čiaupo, trijuose šalies miestuose organizavo renginius, siūlė pramogų, pasirūpino viešomis prieigomis prie geriamojo vandens, miestuose įrengdamos jo tiekimo stoteles.

Nors kampanija dar tęsis iki rugsėjo vidurio, išankstiniais duomenimis, prie kampanijos jau prisijungė daugiau nei 80 skirtingų verslų, veikiančių net 8 šalies miestuose ir rajonuose.

Planuojama, kad iki kampanijos pabaigos bus nemokamai išdalinta daugiau nei 1 000 000 stiklinių vandens iš čiaupo. Vadinasi – atsisakyta daugiau 350 000 plastiko butelių, o aplinką išmesta apytiksliai daugiau nei 23 tonomis mažiau anglies dvideginio, nurodoma pranešime.

Naujoji vandentvarkos įmonių asociacija buvo pristatyta Vilniuje, kur prie iniciatyvos „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis“ prisijungusi menininkė Monika Dirsytė pasiruošusi rugpjūčio 17 dieną aštuonias valandas bėgti maratoną.

M. Dirsytės performansas „ru/I/n“ simbolizuoja skubančio, trumpalaikiais vartotojiškais gyvenimo įpročiais besivadovaujančio ir esamą aplinkos būklę ignoruojančio šiuolaikinio žmogaus prototipą, taip menininkė siekia atkreipti visuomenės dėmesį, į tai, kad pokyčiai prasideda nuo kiekvieno iš mūsų paprastų kasdienių pasirinkimų.

Vilniečių ir miesto svečių dėmesį į plastiko problematiką atkreipė ir nuo birželio sostinės Lukiškių, Europos ir V. Kudirkos aikštėse pastatytos specialios M. Dirsytės sukurtos instaliacijos iš panaudotų plastikinių vandens talpų: vandens laikrodžiai, primenantys smėlio laikrodžius, atkreipiantys dėmesį į intensyvaus vartojimo taršą.

Naujai įsiteigta atsakinga vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“ vienija tris didžiausių šalies miestų įmones: „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“. Šios įmonės aptarnauja daugiau nei 544 127 vartotojų ir abonentų (1 122 232 gyventojų) arba 47 proc. visų gaunančių centralizuotas vandens tiekimo, nuotekų valymo paslaugas šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją