Reaguodama į susisiekimo viceministrės vizitą Taivane praėjusią savaitę Kinija pareiškė įvedanti jai sankcijas ir nutraukianti bendradarbiavimą su ministerija ir apskritai susisiekimo srityje su Lietuva, penktadienį pranešė naujienų agentūra „Reuters“, rašė BNS.

Buvo teigiama, kad tokį sprendimą priėmė Kinijos užsienio reikalų ministerija, o jos interneto svetainėje buvo paskelbta, kad Lietuvos susisiekimo viceministrės Agnės Vaiciukevičiūtės vizitas į Taivaną yra vienos Kinijos principo pažeidimas, rimtas kišimasis į jos vidaus reikalus ir šalies suvereniteto bei teritorinio vientisumo pažeidimas.

„Reaguodama į netinkamą ir provokuojantį viceministrės Vaiciukevičiūtės elgesį, Kinija nusprendė: įvesti sankcijas Vaiciukevičiūtei, sustabdyti bet kokius ryšius su Susisiekimo ministerija, sustabdyti mainus ir bendradarbiavimą su Lietuva tarptautinio kelių transporto srityje“, – buvo rašoma pranešime.

Janulevičius: gąsdinimas jau nelabai išeina, verslas dirba kitaip

Lietuvos pramonės konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius „Delfi“ aiškino, kad situacija dėl prekių gabenimo nuo penktadienį nuskambėjusio Kinijos pareiškimo, kol kas yra be jokių didesnių pasikeitimų.

„Viskas nei į gerą, nei į blogą pusę.

Nenorime aitrinti visos situacijos, bet, kaip žinoma, daugelis įmonių tiesiog bando dirbti per trečiąsias šalis ir nors situacija buvo rimstanti, pozityvo nėra. <...>

Iš esmės, tas gąsdinimas jau nelabai išeina, bet manome, kad tie santykiai tokie ir liks užšaldyti ir jie nei gerės, nei blogės, išliks tokie pat“, – kalbėjo jis.

Vidmantas Janulevičius

Laikinai Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidento pareigas einantis Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas, pakeitęs Rimą Varkulevičių, taip pat kalbėjo, kad didesnių nesklandumų verslas kol kas nepatyrė.

Visgi jis baiminosi, kad nors kol kas iš Kinijos pusės, tai tik kalbos, netrukus tai gali virsti ir realybe.

„Kalbos dažnai virsta realybe. Mes visiškai negalime prognozuoti Kinijos veiksmų, bet, kad tai verslui, ypač, Lietuvos eksportui, tikrai daro negatyvų poveikį – faktas“, – sakė jis.

Atstovas tikino, kad eksportas į Kiniją bendrai jau kuris laikas yra sustojęs, tačiau vis dar vyksta importas.

Kol kas jis aiškino, kad informacijos, kad prekių judėjimas nuo penktadienio strigtų, neturintis.

„Patys laukiame informacijos“, – teigė S. Gailiūnas.

Gali pakenkti per „Rail Baltica“

Kad kol kas Kinijos žiniasklaidoje matyti tik pranešimai apie planus, tačiau ne realūs veiksmai, patikino ir Lietuvos Kinijos prekybos asociacijos generalinis direktorius Rokas Radvilavičius. Tokią informaciją jam patvirtino kolegos esantys Kinijoje.

Jis teigė, kad kadangi dar trūksta informacijos, galima tik spėti, kokios pasekmės gali laukti Lietuvos.

„Šiuo metu vyksta spartūs „Rail Baltica“ elektrifikacijos darbai, o ten rangoje dalyvauja daugybė įmonių. Jos valdymo darbams komponentus perka iš Kinijos, todėl manau, kad gali strigti šių komponentų tiekimas. Taip gali viskas temptis, o mes viską turėsime pirkti iš kitur už brangiau.

Iš tiesų, sunku pasakyti, kas čia bus, bet jie šį svertą turi savo rankose“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie prekių judėjimą, R. Radvilavičius tikino, kad gali pasitaikyti sutrikimų tiek kalbant apie muitinės veiklą, tiek oro, jūrų transportą.

„O bus sakoma, kad kinai nieko nedaro <…>

Tiesiog gali būti, kad verslo atstovai pasekmes pajus per tiekimo grandines“, – sakė jis ir neabejojo, kad kinai tikrai imsis priemonių, tačiau jos, kaip ir anksčiau, bus netiesioginės.

„Visgi šiai dienai jokių realių sutrikimų nėra. Kol kas yra ramu“, – teigė jis.

Panašiai kalbėjo ir Lietuvos logistikos asociacijos prezidentas Antanas Šimelis.

„Manau, kad praėjo per mažai laiko, kad turėtume daugiau informacijos. Bendrai galvoju, kad pas mus ši žinia nuskambėjo labiau nei kažkas pasikeitė. <...>

Mano žiniomis, kol kas jokių naujų sutrikimų dėl to nejuntama“, – sakė jis.

Apie tai, kad sutrikimų nėra, redakcijai patvirtino ir Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija.

Ministerija: oficialių žinių dar negavome

Susisiekimo ministerija antradienį „Delfi“ teigė iš Kinijos nuo penktadienio dar negavusi jokių oficialių pareiškimų.

„Susisiekimo ministerija iš Kinijos nėra sulaukusi oficialių žinių dėl bendradarbiavimo su Lietuva nutraukimo“, – buvo teigiama gautuose atsakymuose.

Ar nepaaiškėjo naujų detalių, „Delfi“ klausė ir Užsienio reikalų ministerijos.

„Užsienio reikalų ministerija jokių oficialių Kinijos pranešimų apie bendradarbiavimo nutraukimą transporto srityje nėra gavusi. Ministerija pritaria rugpjūčio 12 d. Susisiekimo ministerijos paskelbtai pozicijai“, – teigė ministerija.

Anksčiau platintame komentare Susisiekimo ministerija teigė apgailestaujanti dėl situacijos.

„Susisiekimo ministerija reiškia apgailestavimą, kad Kinijos Liaudies Respublika penktadienį paskelbė taikysianti sankcijas su verslo misija Taipėjuje viešėjusiai susisiekimo viceministrei Agnei Vaiciukevičiūtei ir nutrauksianti ryšius su Lietuva tarptautinio kelių transporto srityje.

Pekinas renkasi ir toliau tęsti ir stiprinti dar pernai pradėtų neteisėtų veiksmų prieš Europos Sąjungos narę – Lietuvą – kursą. Tai ne tik neprisideda prie Kinijos santykių su demokratiniu pasauliu plėtotės, bet ir keičia ligšiolinę paties Pekino deklaruotą politiką nekliudyti plėtoti visiems naudingų santykių su viena pažangiausių pasaulio ekonomikų – Taivanu“, – buvo aiškinama platintame pranešime.

Redakcija primena, kad po pernai Pekino pradėtų neteisėtų veiksmų prieš Lietuvą, šalių ekonominis bendradarbiavimas praktiškai sustojo.

Susisiekimo viceministrės A. Vaiciukevičiūtės vadovaujama delegacija Taipėjuje lankėsi rugpjūčio 5-12 dienomis, vizito metu inicijuota daug abipusiai naudingų verslo projektų. Šiuo metu delegacija yra grįžusi į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)