Vyras ramiai žingsniuojantis iki turgelio – Aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnas, jis apsimeta civiliu ir tikrina, ar turguose maišeliai nėra duodami dykai.

„Visą rugpjūtį bus tikrinami prekiautojai, ar nedalija neatlygintinai lengvų plastiko maišelių“, – sako Aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausioji specialistė Gintarė Vingelienė.

Maišelius iki 15 mikronų storio galima duoti nemokamai. Būtent į tokį plonesnį maišelį supakuoja gėrybes turgaus pardavėja, tad pažeidimas neužfiksuotas.

Kaip aiškina inspektoriai, bauda numatyta tik tuomet, kai jie yra 15-50 mikronų storio.

„Fiziniui asmeniui gresia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 60 eurų. Juridinio asmens vadovui arba atsakingam asmeniui nuo 100 iki 200 eurų, o juridiniam asmeniui, pagal Aplinkos apsaugos įstatymą, bauda nuo 1000 iki 3000 eurų“, – informuoja G. Vingelienė.

Palangos maisto turgus

Aplinkos apsaugos specialistai įsitikinę, kad baudos ne geriausia išeitis.

„Kaip tai yra daroma ir kokiomis priemonėmis: ar vien botago principu, t. y. baudų, mokesčių, draudimų ar pan. ar diegiamos įvairiausios paskatos, kad pasirinkimas nebūtų paremtas baime“, – pažymi Žaliosios politikos instituto vadovė Ieva Budraitė.

O prekybininkų atstovai piktinasi, kad tokia akcija mažų mažiausiai nesąžininga, esą kur kas didesni teršėjai – prekybos tinklai.

„Tai, kas vykdoma iš valstybės pusės: perteklinė kontrolė, vaikščiojimas, ieškojimas adatos šieno kupetoje, bandymas smulkiajame versle įžvelgti kažkokius tai aplinkos teršėjus. Visų pirma reikia žvelgti objektyviai ir suprasti, kad turgavietės Lietuvos rinkoje yra labai maža dalis“, – piktinasi Turgaviečių ir prekyviečių asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius.

Aplinkos apsaugos specialistai taip pat laikosi nuomonės, kad inspekcija turi kur kas svarbesnių darbų.

„Uždavinių yra daug didesnių: nuo brakonierių gaudymo iki pramoninės taršos stebėsenos ir pažeidimų kontrolės. Ar tikrai tikslinga nukreipti valstybės ribotus išteklius tikrinti turgaus prekeivius dėl plastikinių maišelių dalijimo – abejočiau“, – svarsto I. Budraitė.

Patys pirkėjai sako, kad jiems maišelis nereikalingas. Dauguma eidami apsipirkti į turgų atsineša savo maišelius.

„Reikia tausoti gamtą, ir taip apsišiukšlinę žiauriai“, – sako gyventoja.

„Daug kartų tą patį naudojame“, – tikina kita praeivė.

„Kai iškrauni prekę, maišelis būna visai naujas, išmesti neišeina“, – šypsosi senjorė.

„Dažniausiai einu su savo maišeliu, kai pamirštu, imu tokį, koks yra“, – pasakoja jauna moteris.

Specialistų teigimu, plastiko vartojimas Lietuvoje – pernelyg didelis. Kasmet vienam žmogui tenka apie 52 plastikinius maišelius, kai Vokietijoje tenka dvigubai mažiau.

Visas reportažas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)