LB Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus ekonomistas Mantas Vilniškis sako, kad didžiausias deficitas fiksuotas būtent pirminių pajamų balanse, kurį labiausiai padidino dividendai.

„Rinkos dalyviai užsienio investuotojams paskirstė dalį uždirbto pelno – mokėjimų balanso statistikoje dividendų mokėjimas įtrauktas į pirmines pajamas, todėl artimiausiais šių metų mėnesiais einamosios sąskaitos balansas, tikėtina, sugrįš prie įprastų dydžių ir toliau svyruos tarp subalansuoto ir nedidelio deficito, kuriam didžiausią poveikį turės užsienio prekybos balansas“, – pranešime sakė M. Vilniškis.

Jo teigimu, Lietuvos ekonomikos augimą pastaraisiais metais, be kitų veiksnių, skatino ir užsienio investuotojų lėšos, kurias Lietuvos įmonės naudojo investicijoms į plėtrą – buvo didinami gamybos pajėgumai, vyko jos automatizavimas bei tyrimai, plečiami produktai ar paslaugos.

Be šių vienkartinių veiksnių, šalies einamosios sąskaitos deficitas siekė apie 350 mln. eurų ir buvo 9 proc. didesnis nei vidutiniškai pirmąjį ketvirtį – tai daugiausia susiję su užsienio prekybos balansu, teigia LB.

Prekybos paslaugomis balansas birželį ir toliau buvo perteklinis, tačiau prekybos prekėmis balanso deficitas padidėjo. Prekių eksportas per birželį sumažėjo 2,9 proc., o tai daugiausia lėmė sulėtėjęs mineralinių ir energijos produktų eksportas dėl „Orlen Lietuvos“ remonto.

Su tuo susijęs ir importo smukimas gegužę, ir padidėjimas birželį: gegužės mėnesį rengiantis kuro talpyklų remontui importas krito 14,9 proc., o jiems einant į pabaigą gamybai reikalingos žaliavos buvo grąžinamos į buvusį lygį ir importas vėl padidėjo 10,8 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją