Šiais metais patikrinimų metu įvertinta 280 kavinių, restoranų ir kitų maitinimo paslaugas teikiančių įmonių, teigiama VMVT pranešime.

Tikrinta, kaip maitinimo paslaugas teikiantys subjektai laikosi žaliavų priėmimo procedūrų: ar priimant žaliavas tikrinama jų temperatūra, ypač kai gamintojas nurodo konkrečią laikymo temperatūrą, be to, aiškintasi, kokie veiksmai atliekami nustačius neatitikimų, kaip užtikrinamos tinkamos sandėliuojamų žaliavų laikymo sąlygos.

Patikrų metu nustatyta, kad nepakankamas dėmesys skiriamas maisto transportavimui, t.y. ne visi maisto gamintojai užtikrina bei kontroliuoja transporto priemonių šaldytuvų temperatūrą, ne visada atliekamas vizualus produktų, žaliavų vertinimas prekių priėmimo metu. Nemažai pažeidimų nustatyta produktų saugojimo metu, neretai žaliavos laikomos netinkamomis sąlygomis, pakartotinai sušaldomi pusgaminiai, mėsos pusgaminiai netinkamai atšildomi ir panašiai.

Įvertinus patalpų ventiliaciją nustatyta atvejų, kai sausų produktų patalpose kaupiasi drėgmė, pelėsiai, randama produktų, ant kurių yra pelėsio, gamyboje naudojami produktai su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Iš visų tikrintų subjektų net 20 procentų negalėjo užtikrinti laikomų žaliavų atsekamumo – nepateikė įsigijimo dokumentų ar kitos informacijos, iš kokių žaliavų buvo pagaminta produkcija, pažymima VMVT pranešime.

Patikrinimų metu iš rinkos pašalinta beveik 500 kg produktų, už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims taikomos administracinio poveikio priemonės pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, taip pat nurodyta pateikti trūkumų šalinimo planus su nustatytais terminais dėl neatitikčių pašalinimo ir toliau bus vykdoma tokių subjektų kontrolė.

„Vertinome daugiausia vidutinės ir didesnės rizikos viešojo maitinimo įmones, jas atrinkome pagal kriterijus, apimančius patikrų bei pažeidimų istoriją, vykdomo maisto tvarkymo proceso rizikingumą, vartotojo tipą. Nustatėme, kad septyniais procentais žaliavų priėmimo ir saugojimo procesuose neužtikrinamos tinkamos maisto saugos sąlygos.

Gal šis pažeidimų skaičius neatrodo grėsmingai, tačiau reikia įvertinti, kad tai tik pirminis maisto gamybos etapas, o neatitikimų teisės aktams nustatoma ir kituose, tad akivaizdu, kad reikia žymiai didesnio dėmesio maisto saugai, jau nuo pat žaliavų užsakymo – verslas turėtų labiau rūpintis vartotojui pateikiamos produkcijos kokybe“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.