Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 1,3 proc., paslaugų – 1,1 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 7,4 proc., rinkos kainos – 0,3 proc.

2022 m. liepą, palyginti su birželiu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos padidėjo 8,6 proc. Daugiausia padidėjo elektros energijos (43 proc.), gamtinių dujų (34,5 proc.), kietojo kuro (7,6 proc.) kainos bei sumažėjo šilumos energijos (9,4 proc.) kainos.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 1,2 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo burokėlių, citrinų, špinatų, šilauogių, svogūnų kainos, bet sumažėjo trešnių, persikų, melionų, bulvių, žiedinių kopūstų kainos. Taip pat pabrango rūgpienis, duona, varškės sūris, ledai, kava, bet atpigo saldumynai, gaivieji gėrimai, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, šviežios ar atšaldytos jūros gėrybės.

Statistikos departamento duomenimis, dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 7,5 proc. Drabužiai atpigo 8,1 proc. avalynė – 7,7 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,5 proc. Daugiausia sumažėjo suskystintų automobilinių dujų (7,9 proc.), benzino (7,2 proc.), dyzelinių degalų (3,1 proc.) kainos. Keleivių vežimo oro transportu paslaugų (26,5 proc.), asmeninių transporto priemonių techninės apžiūros (11,9 proc.), automobilių (4,3 proc.) kainos padidėjo.

2022 m. liepos metinė (2022 m. liepą, palyginti su 2021 m. liepa) infliacija sudarė 21,6 proc. Metinei infliacijai, kaip pažymi Statistikos departamentas, daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, šilumos energijos, elektros energijos, duonos ir grūdų produktų, kietojo kuro, mėsos ir jos produktų, dujų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, aliejaus ir riebalų, daržovių kainų padidėjimas bei informacijos apdorojimo įrenginių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 25,6 proc., paslaugų – 12,3 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 32 proc., rinkos –20 proc.

Šių metų liepą vidutinė metinė infliacija sudarė 13,4 proc.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją