Kai JAV nusičiaudėja...

JAV jau įžengė į techninę recesiją, nes bendrasis vidaus produktas (BVP) du ketvirčius iš eilės susitraukė.

„JAV centrinis bankas agresyviai kelia palūkanų normas ir net pats įvardijęs atvirai ne kartą, kad jei reikės, mes toleruosime recesiją JAV, kad suvaldytume kainų augimą. Neformaliai, didžioji dalis ekonomistų sutinka, kad recesijos reikės tam, kad sustabdytų tą įsibėgėjusį kainų augimą, kurį didžia dalimi lėmė per pandemiją įmesti pinigai į ekonomikos skatinimą, jų buvo gerokai per daug ir gerokai per vėlai įmesti. Pandemijos baimė atėjo ir praėjo, o ekonomikos skatinimas laiko.

Centrinio banko vadovė sako, kad krizės nebus, kad recesija nebūtinai reiškia krizę, nes krizė ne tada, kai ekonomika lėtėja kažkiek ketvirčių iš eilės, o kai reikšmingai padidėja nedarbo lygis ir bankrotų skaičius. Tada prasideda vadinamoji krizė. Kol kas tikimasi, kad tos krizės bus išvengta, bet kaip rodo praeityje panašūs periodai, ne visada pavyksta to išvengti. Tai pasiruošti reikėtų visiems scenarijams ir, be abejo, mes neišvengiamai būsime paveikti. Yra vis dar galiojantis posakis, jei Amerika nusičiaudėjo, suserga visas pasaulis. Tai Amerika dabar jau čiaudėja“, – „Delfi TV“ laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Milvas“ fondų valdytojas ir valdybos narys, ekonomistas, tinklaraščio „Lėtas pelnas“ autorius Tautvydas Marčiulaitis teigė, kad finansų pasaulyje krizė apibrėžiama kaip likvidumo trūkumas. Su ja jau susiduria dalis įmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)