Mes patys IAE valgykloje lankomės darbo dieną ir nors esame informuoti, kad ji dirba tik iki 13 val., atvykstame kiek užsivėlinę, prieš pat kavinės užsidarymą. Valgykloje esame vieni, mat visi jau papietavo.

Darbuotoja, tik įėjus, valgykloje taip pat viena ir jau rusiškai klausia, ką valgysime.

Dienos pietums – kotletai ir, tradiciškai, sriuba. Akimis permetus meniu kitoms dienoms, matyti, kad šiandien pasisekė mažiau – štai, pavyzdžiui, ketvirtadieniais čia – cepelinų diena.

Ant prekystalio, kai lankomės, išdėlioti dar likę keletas kepinių: keksiukų, sausainių ir kelios bandelės – su uogomis bei su mėsa.

Pasiėmę tradicinį dienos pietų kompleksą prisėdame, o kiek vėliau prie mūsų pokalbiui prisijungia ir IAE valgyklos padalinio vadovė Svetlana Danilova.

Ji sakosi pati šioje valgykloje besisukanti jau gerus 14 metų ir skaičiuoja, kad valgančių šiandien čia likę jau nedaug.

Pasak jos, iki pandemijos čia pietų ateidavo apie 500 žmonių, tačiau dabar jų likę vos 160, mat dabar daug kas vis dar dirba nuotoliu.

„Pats didžiausias ateidavusių čia valgyti darbuotojų skaičius buvo apie 5 tūkst.“, – prasitaria ji ir aiškina, kad anksčiau valgykla pirmame aukšte, kurioje ir esame, nebuvo pagrindinė. Visas veiksmas, kaip tikina, vykdavo antrame aukšte, kurioje patalpos prilygsta trims tokioms salėms, kaip ši.

Senais laikais, kaip pasakoja, atominė elektrinė dirbdavo ir visą parą, todėl ir valgykloje būdavo naktinės darbuotojų pamainos, o kai kuriems elektrinės darbuotojams maistas būdavo pristatomas ir tiesiai į bloką, prie valdymo skydų, kurių negalima palikti be priežiūros.

Šiuo metu valgykloje dirba 6 žmonės, nors kai elektrinė dar veikė įprastai, jų būdavę kelios dešimtys.

„Anksčiau vien konditerijos ceche dirbdavo 5 konditeriai, o dabar tik vienas“, – sako ji ir tikina, kad valgykla garsėjo savo konditerijos gaminiais.

„Tarybų Sąjungos laikais čia būdavo gaminami 18 rūšių tortai, visi suvažiuodavo skaniausių kepinių.

Dabar vienas konditeris kepa tik bandeles ir beliašus, sausainius“, – vardija padalinio vadovė.

Visgi šie laikai, jau praeitis, teigia S. Danilova.

„Dabar kiekvienais metais darbuotojų skaičius mažėja. Jų mažėjo ir dėl pandemijos, nes vis daugiau žmonių dirbo iš namų.

Šiuo metu daug jų taip pat dirba nuotoliu, žinoma, mažėja ir pačių darbuotojų dėl uždarymo procesų“, – sako ji.

Laikui bėgant keičiasi ir valgyklos darbo laikas.

Pasak moters, valgykla anksčiau dirbdavo nuo 10 iki 15 val., tačiau šiuo metu ji veikianti tik iki 13 val.

Nors pati valgykla metams bėgant liko tokia pati, vienas dalykas šios vietos neaplenkė – infliacija.

Darbuotoja patikina, kad maisto patiekalų kainos kilo ir čia.

„Šiais metais kainas kėlėme jau triskart.

Anksčiau kompotas pas mus kainavo 0, 25 Eur, dabar – 0,5 Eur. Dienos pietūs buvo 2,5 Eur, dabar – 4,4 Eur“, – lygina ji.

„Dabar čia daugiausia perka dienos pietus, nes mažesnė kaina. Ima kompleksus, arba sriubą ir beliašą. Viskas atsiremia į pinigus“, – tikina S. Danilova.

Čia dirbantys, kaip tikina, supranta ir tai, kad amžinai ši vieta neveiks ir užsidarinėjant IAE, bet kada gali būti pranešta, kad nebereikia ir valgyklos paslaugų.

Pasak jos, kol kas čia vis dar atvyksta turistai, kurie užsuka pavalgyti, fotografuojasi. Taip pat valgo ir patys IAE darbuotojai.

Ji prasitaria, kad čia buvo filmuotas ir HBO serialas „Černobylis“.

„Tačiau filmavimai vyko antro aukšto valgyklos salėje. Dabar ten viskas uždaryta“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją