„Mes esame buvusiose Ignalinos atominės elektrinės (IAE) laboratorijos patalpose. Kai IAE uždarė, 2008 rugsėji ši įmonė atsiskyrė ir ją nupirko švedų „Dekra“ grupė“, – iškart susitikus aiškina įmonės generalinio direktoriaus patarėjas Jurij Saburov.

Pasak jo, Visagine esanti „Dekra Indrustrial“ laboratorija yra atsakinga už metalų testavimą.

Kaip aiškina, čia atliekami specialūs tyrimai, susiję su metalų būsena – struktūra, patvarumu, tvirtumu ir kitais dalykais. Kitaip tariant, metalai testuojami profilaktiškai, arba nutikus bėdai įmonė aiškinasi atsiradusių problemų priežastis.

Taip pat čia tikrinama ir tam tikrų suvirintojų darbų kokybė. Gavus mėginį žiūrima, ar metalas buvo suvirintas tinkamai.

„Kai suvirintoją priima į darbą, jam duoda atlikti bandomas užduotis. Tada testinis mėginys yra siunčiamas čia ir mes galime pasakyti, ar tas žmogus moka virinti, ar ne“, – sako J. Saburov.

Trečia kryptis, kuria užsiima įmonė, yra skirtingos ir specializuotos metalo tikrinimo įrangos testavimas ir kalibravimas.

Iš viso įmonėje Lietuvoje dirba 66 žmonės. Įmonė savo padalinius turi Mažeikiuose, kuriuose dirba 25 darbuotojai bei Vilniuje, kur dirba 2 žmonės. Likę darbuojasi Visagine.

Lietuvoje, kaip pasakoja vadovas, pagrindinis įmonės klientas yra „Orlen Lietuva“.

„Jiems reikia patikrinti naftos perdirbimo įrenginius arba jei sutrūko vamzdynas, mes jį tikriname, tvarkome, ieškome gedimo priežasčių. Jeigu įsigyja kokią įrangą, mes taip pat galime pagelbėti, viskas priklauso nuo situacijos“, – sako jis.

„Vienas didžiausių projektų per pastaruosius metus buvo susijęs su dujotekiu Lietuva – Lenkija. Mes kontroliavome procesą, tikrinome suvirinimo siūles. Tai buvo projektas GIPL“, – priduria J. Saburov.

Dėl įmonės darbo specifikos, čia reikalingi kvalifikuoti darbuotojai ir jie dažniausiai, kaip sako, būna baigę inžinerines specialybes, turi turėti atitinkamus sertifikatus, kuriuos reikia įgyti užsienyje.

„Didžioji dalis dirbo IAE, o dabar jau išeina į pensiją“, – sako vadovas ir priduria, kad šiuo metu rasti gerų darbuotojų įmonei nėra lengva.

„Nelabai žmonės nori dirbti pas mus, reikia nardyti po kanalus, vamzdynus, darbas – labai sunkus“, – teigia jis.

J. Saburov aiškina, kad bendrai įmonė veikia taip, kad įmonių grupė gauna užsakymą iš privačių bendrovių, o tada iš skirtingų įmonės padalinių visame pasaulyje užduočiai atlikti susirenka geriausius specifinių darbų specialistus, kurie yra siunčiami dirbti į skirtingus taškus užsienyje.

„Neturime pastovių pajamų, o dirbame pagal gaunamus projektus.

Gaunamas užsakymas, tarkime, suremontuoti gamyklą. Greitai reikia 150 žmonių, kurie tai galėtų padaryti. Nė viena kompanija tiek žmonių vienoje vietoje neturės, todėl „Dekra“ laimi projektą, nes iš visų savo padalinių gali surinkti žmones ir jie keliauja ten dirbti“, – sako jis.

Šiuo metu 8 asmenys iš Lietuvos dirba Suomijoje, atlieka darbus „Neste Oil“ naftos perdirbimo įmonėje, dar 8 dirba Švedijoje, kur darbas susijęs su trijų atominių elektrinių kontrole, dalis dirba Latvijoje, 2 – Daugpilyje.

Įmonė Visagine šiandien aptarnauja ir uždaromą IAE.

„Turime pastovią sutartį, bet pastaruoju metu sulaukiame vis mažiau užsakymų. Paskutinis jų buvo sukontroliuoti, ar gerai užvirinti konteineriai su radioaktyviomis atliekomis“, – apie darbo specifiką sako jis.

Vyras pasakoja, kad kalbant apie Baltijos šalis, jokios panašios įmonės, kuri atliktų tokius darbus, nėra.

„Latviai ir estai patys mums siunčia metalą tyrimams“, – sako jis.

J. Saburov mums aprodo ir kaip atrodo metalo tikrinimo laboratorijos. Kiekviena patalpa čia tikrina skirtingus metalų parametrus.

Vienoje, kaip rodo, tikrinamas metalo tvirtumas, o kitose vyksta metalo tempimo, plastiškumo, mikrostruktūros, tąsumo, atsparumo smūgiams bandymai.

Padalinio vadovė Liudmila pasakoja, kad per dieną įprastai patikrina kelias dešimtis atsiųstų metalo pavyzdžių.

„Kiekvienam bandymui reikia skirtingų aparatų“, – sako ji.

Pati vadovė pasakoja, kad nuo vaikystės norėjo būti tardytoja, bet tai, ką ji daro šiandien, jai labai patinka.

„Atradau savo pašaukimą ir dabar turiu išsiaiškinti, kodėl vienas ar kitas metalas sutrūko, kas negerai, kas nutiko“, – teigia ji.

Remiantis Rekvizitai.lt duomenimis, vidutinis atlyginimas birželį įmonėje siekė 2,6 Eur popieriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)