LB Investicinių paslaugų ir bendrovių priežiūros skyriaus vadovas Audrius Šilgalis teigė, jog pernai aktyviai investuojančių moterų ir vyrų reikšmingai gausėjo visose amžiaus grupėse.

„Tam įtakos turėjo didėjantis investicinių paslaugų prieinamumas ir finansų rinkoms itin sėkmingi 2021 metai“,– pranešime sakė A. Šilgalis.

Bendras neprofesionaliųjų investuotojų skaičius praėjusių metų pabaigoje buvo 116,2 tūkst. Per metus šis skaičius padidėjo 40 proc., o per pastaruosius dvejus metus išaugo daugiau kaip dukart.

Lietuvoje aktyviai investuoja 31,5 tūkst. vyrų ir beveik 18 tūkst. moterų. Nors vyrų vis dar yra trimis ketvirtadaliais daugiau nei moterų, aktyviai investuojančių abiejų lyčių atstovų daugėja panašia sparta.

Tipinis neprofesionalusis investuotojas, kuris yra aktyviausias pagal sandorių skaičių ir sukaupęs daugiausia turto, yra 35–54 metų vyras. Šios amžiaus grupės investuotojai valdo 45 proc. viso į akcijas investuoto turto. Vyrų investiciniai portfeliai yra rizikingesni nei moterų: vyrai investicijoms į akcijas skiria 57 proc., moterys – 49 proc. portfelio. Moterys susimažina investicijų riziką, skirdamos didesnę nei vyrai dalį obligacijoms.

Akcijos yra pagrindinė investuotojų turto klasė, turimų akcijų vertė viršija 1 mlrd. eurų ir sudaro 55 proc. viso investuotojų portfelio, 634 mln. eurų investuota į fondus, 247 mln. eurų – į obligacijas. Viso gyventojų vertybinių popierių sąskaitose esančio turto vertė sudarė beveik 2 mlrd. eurų ir per metus augo pusantro karto.

Neprofesionaliesiems investuotojams investicines ir portfelio valdymo paslaugas Lietuvoje teikia penki bankai, du užsienio bankų filialai, 10 finansų maklerio įmonių, vienas užsienio finansų maklerio įmonės filialas, 10 valdymo įmonių ir trys finansų patarėjų įmonės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją