Nors ekonomistas neatmeta, kad ir ateinantį ketvirtį gali būti fiksuojamas pagreičio mažėjimas, kuris formaliai jau reikštų recesiją, tačiau kartu jis pabrėžia, jog ekonomika iki šiol vystėsi itin sparčiais tempais, todėl sulėtėjimas dar nereiškia itin prastų augimo rodiklių.

„Mes į recesiją, jeigu ji ir bus, įvažiuosime labai stipriu ritmu. Šis augimo lygis yra pakankamai aukštas Lietuvai, tiek ekonomikos lygiu, tiek eksporto stiprumu. Jeigu tai apsiribos tik šiais dviem ketvirčiais, tai viskas bus gerai. Jeigu tai įsisenės, taps tendencija, tada galime turėti problemų“, – Eltai kalbėjo M. Dubnikovas.

„Bet tai visiškai nepanašu į šuolį nuo uolos, kaip buvo 2008 metais“, – tvirtino jis.

„Yra tam tikras atgaivos gūsis žaliavų rinkose, praktiškai iš visų pozicijų išskyrus vieną. Tai yra dujos.

Vyksta Rusijos ekonominis karas prieš Europos Sąjungą. Ir tai bus lemiantis faktorius, į kur mes pasuksime. Jeigu matysime, kad turime kitų žaliavų teigiamą kritimo pokytį, tai galėtų amortizuoti brangstančias dujas“, – aiškino M. Dubnikovas.

Šių metų antrąjį ketvirtį, šalies BVP to meto kainomis siekė 16,4 mlrd. EUR. Įvertis gautas taikant ekonometrinius modelius pagal turimus statistinius duomenis. Palyginti su 2022 m. pirmuoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė –0,4 proc., penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Vertinant gamybos metodu, 2022 m. antrąjį ketvirtį didžiausią neigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo transporto ir saugojimo, nekilnojamo turto operacijų įmonių veiklos rezultatai.

2022 m. pirmąjį pusmetį BVP sudarė 30,7 mlrd. EUR to meto kainomis.

Palyginti su 2021 m. pirmuoju pusmečiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo 3,6 proc. (nepašalinus sudarė 3,4 proc.).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją