Švedijos baldų ir interjero prekybos koncernas „Ikea“ pernai nupirko didžiąją dalį Lietuvos baldininkų produkcijos - maždaug už 0,8-1 mlrd. litų, antradienį spaudos konferencijoje sakė asociacija „Lietuvos mediena“ prezidentas ir „Vilniaus baldų“ vadovas Viktoras Majauskas.

Preliminariais duomenimis, pernai, įskaitant medinių namus, baldus ir jų dalis, buvo eksportuota produkcijos daugiau kaip už 1,8 mlrd. litų.

Asociacijos duomenimis, 2005-ųjų pabaigoje šalyje veikė 791 baldų įmonė, maždaug pusė jų – individualios. Tačiau daugiau nei pusę visos baldų produkcijos pagamino 10 didžiausių Lietuvos įmonių.

2005 metais baldų gamybos lydere tapo biržoje kotiruojama ir investicijų bendrovės „Invalda“ valdomi „Vilniaus baldai“, pardavę gaminių už 109,4 mln. litų bei eksportavę 98 proc. visos produkcijos.

Antroje vietoje buvo SBA koncernui priklausanti bendrovė „Klaipėdos baldai“, kurios pardavimai 2005 metais sudarė 101,9 mln. litų, o eksportas – 94 proc. visų gaminių.

Trečioje vietoje buvo Baltijos baldų grupei priklausanti įmonė "Freda", pardavusi produkcijos už 81,9 mln. litų. Toliau didžiųjų įmonių dešimtuke rikiuojasi bendrovės: "Klaipėdos mediena" (73,5 mln. litų), "Venta" (63,8 mln. litų), "Narbutas ir Ko" (60,7 mln. litų), "Šilutės baldai" (57,1 mln. litų), "Kauno baldai" (41,5 mln. litų), "Dilikas" (39,1 mln. litų) ir "Girių bizonas" (36,7 mln. litų).

Pernai daugiausia baldų buvo eksportuota į Vokietiją (18 proc.), į Švediją (14 proc.), į Jungtinę Karalystę (12 proc.), į Daniją ir JAV - po 7 procentus.

Daugiausia baldų eksportavo bendrovė "Vilniaus baldai" (už 107,9 mln. litų), "Klaipėdos baldai" (už 96 mln. litų), "Freda" (už 77,4 mln. litų).

2005 metais, palyginti su 2004-asiais, baldų importas išaugo 1,8 karto – nuo 258 mln. iki 468 mln. litų.

Daugiausia baldų buvo importuota iš Lenkijos - 21 proc., 12 proc. – iš Vokietijos, 11 proc. - iš Rusijos, 8 proc. - iš Latvijos, iš Suomijos ir Baltarusijos - po 7 procentus.

Vietinėje rinkoje daugiausia produkcijos pernai pardavė "Narbutas ir Ko" (už 19,5 mln. litų). Antroje vietoje buvo "Vokė III", pardavusi baldų už 12,7 mln. litų, o trečioje vietoje - "Sintuva" (12,2 mln. litų).

Pernai ir toliau vyko Lietuvos medienos bei baldų pramonės valdymo koncentravimas, įmonių jungimosi bei stambėjimo procesas.

Susijungė dvi stambios įmonių grupės - SBA įsigijo 50 proc. Vakarų medienos grupės akcijų, koncernas taip pat įsigijo Rusijos baldų gamybos įmonę "Novomebel", kartu su Vokietijos bendrove įsteigė "SBA-Germania". SBA Visagine pradėjo naujos baldų įmonės statybą, į kurią investicijos sieks 75 mln. litų. Gamyklą numatoma baigti statyti dar 2006 metų rudenį.

Didžiosios baldų gamybos įmonės - "Vilniaus baldai", Vakarų medienos grupė, SBA - Kazlų Rūdoje kartu stato medžio drožlių plokščių fabriką.

Specialiai "Ikea" užsakymams vykdyti "Narbutas ir Ko" grupė pernai įkūrė naują įmonę “Tido", gaminančią kėdes ir sėdynes. Baltijos baldų grupė įsteigė naują fasadinių durelių gamybos įmonę, kuri gamins naujausio dizaino baldų dureles iš medienos plaušo plokštės padengtos plastiko plėvele.

Siekiant sumažinti tiekimo kaštus, numatoma statyti bendrą logistikos centrą. Dėl jo statybos preliminariai susitarė SBA, Vakarų medienos grupė, Baltijos baldų grupė, "Invaldos grupė", "Narbutas ir Ko" grupė.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją