Pasak TVF, didelis infliacinis spaudimas, jaučiamas 2022 metais, kitąmet turėtų silpnėti, stabilizavusis energijos ir žaliavų kainoms, teigiama Finansų ministerijos pranešime.

TVF ataskaitoje nurodoma, kad vidutinė metinė infliacija šiemet turėtų augti 17,9 proc., bet kitąmet augimas sulėtės iki 8,5 procento.

„Nors infliacija 2023 metais ir vėliau dėl mažėjančių prekių kainų sulėtės, išlieka didelis netikrumas dėl jos ateities, todėl yra rizika, kad jos mažėjimas gali pasukti ir priešinga kryptimi“, – teigiama ataskaitoje.

TVF ekspertai įspėja, kad didelis neapibrėžtumas ir geopolitinės rizikos gali neigiamai veikti ūkio augimo tendencijas ir sukelti užsitęsusią aukštą infliaciją, kurią didžiąja dalimi lemia išoriniai veiksniai, tokie kaip Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste išaugusios energijos, žaliavų ir maisto kainos tarptautinėse rinkose.

TVF teigiamai vertina sprendimus dėl infliacijos amortizavimo paketo, tačiau atkreipia dėmesį, kad siekiant išvengti galimo papildomo infliacinio spaudimo, tolimesnės paramos priemonės šoko akivaizdoje turi būti tikslinės, laikinos ir nukreiptos į labiausiai pažeidžiamas grupes.

Įvertinus augančius išlaidų poreikius, TVF skatina ieškoti papildomų tvarių biudžeto pajamų šaltinių, pavyzdžiui įgyvendinant nekilnojamo turto ir aplinkosauginių mokesčių pakeitimus bei taip išplečiant mokestinę bazę mažiau ekonomikos augimui žalingų mokesčių pagrindu.

Pasak TVF ataskaitos, nedarbas Lietuvoje šiemet turėtų siekti 7,3 proc., o kitąmet – 7 procentus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją