Statistikos departamentas skelbia, kad metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, transporto prekių ir paslaugų kainų padidėjimas.

Išankstinis mėnesinis (2022 m. liepą, palyginti su birželiu) vartotojų kainų pokytis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudaro 0,7 proc.

„Infliacijos padidėjimui reikšmingos įtakos turėjo nuo liepos mėn. padidintos elektros kainos vartotojams, kurios buvo beveik 60 proc. aukštesnės nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Tiesa, šių energijos išteklių brangimo įtaką infliacijai švelnino, pavyzdžiui, dėl atpigusios naftos apie 6 proc. per liepos mėn. sumažėjusios degalų kainos.

Nors rugpjūčio mėn. metinė infliacija, tikėtina, išliks panaši, rudenį ji turėtų sumažėti, jei nebus netikėtų sukrėtimų. Tam daugiausia įtakos turės sustiprėjęs aukštesnės palyginamosios bazės efektas. Spaudimą infliacijai švelnins ir pastaruoju metu rinkose mažėjusios žaliavų, pavyzdžiui, metalų, naftos ir kviečių, kainos. Tikslius skaičius ir visą vaizdą apie infliacijos komponentes matysime paskelbus faktinius duomenis rugpjūčio mėn. 9 d.“, – duomenis komentuoja Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresnioji ekonomistė Laura Mociūnaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją