Tokiu būdu jie siekia skatinanti smulkų ir vidutinį verslą, išlaikyti apgyvendinimo paslaugų sektoriaus konkurencingumą lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis ne tik vykdant veiklą įprastomis sąlygomis, bet ir esant sudėtingai geopolitinei situacijai ir popandeminiam laikotarpiui. Taip pat tikimasi, kad neterminuotas lengvatinis PVM tarifas leis išvengti paskatų šešėliui atsirasti.

Projekto autoriai atkreipia dėmesį, kad apgyvendinimo paslaugoms 2002-2008 metais buvo taikytas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas. 2012 metų pradžioje lengvatinis tarifas buvo panaikintas ir nebuvo taikytas iki 2014 metų pabaigos. Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas vėl pradėtas taikyti nuo 2015 m. ir vėliau numatyta, kad jis galios iki 2022 m. pabaigos.

„Nepriėmus siūlomo projekto apgyvendinimo paslaugoms nuo 2023 metų būtų taikomas 21 proc. PVM tarifas. Atsižvelgiant į tai, kad prie PVM lengvatos taikymo apgyvendinimo paslaugų sektoriui yra nuolatos grįžtama, tai parodo, jog tai yra tikslingas sprendimas, leidžiantis paremti smulkų ir vidutinį verslą, kuris sudaro didžiąją dalį viso apgyvendinimo paslaugų sektoriaus. Pastebėtina, kad apgyvendinimo paslaugų verslas paprastai yra smulkus ar vidutinis šeimos verslas, ypatingai regionuose ar kurortiniuose miesteliuose, kuriuose atvykstančių asmenų skaičius taip pat glaudžiai susijęs su sezoniškumu“, – sako Seimo TS-LKD frakcijos nariai M. Majauskas ir K. Starkevičius.

Jų duomenimis, visos Europos Sąjungos (ES) šalys, išskyrus Daniją, viešbučiams taiko lengvatinį PVM tarifą, o taikomo lengvatinio PVM tarifo vidurkis siekia 9,27 proc. „Latvijoje viešbučiams taikomas PVM tarifas yra 12 proc., o Estijoje 9 proc., taigi Lietuvoje panaikinus PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugoms, Lietuvos atvykstamojo turizmo sektorius taptų mažiau konkurencingas kaimyninių ir kitų ES šalių atžvilgiu“, – sako įstatymo pataisos autoriai.

Jie taip pat pastebi, kad šiuo metu apgyvendinimo paslaugų verslo rodikliai vis dar nėra sugrįžę į priešpandeminį laikotarpį, o verslas susiduria ir su papildomais faktoriais, ribojančiais atsigavimo perspektyvą. Anot M. Majausko ir K. Starkevičiaus, apgyvendinimo paslaugų sektorius susiduria su drastišku elektros ir komunalinių išlaidų augimu (2022 m. I ketvirtis: 30-35 proc.). Atvykstamojo turizmo apyvartas neigiamai veikia ir Rusijos karo veiksmai Ukrainoje.
Kaip nurodoma dokumento aiškinamajame rašte, 2021 metais atvykusių turistų skaičius buvo beveik tris kartus mažesnis, lyginant su 2017 metais (atitinkamai 1,384 mln. – 2017 m. ir 470 tūkst. – 2021 m.), o atvykusių turistų išlaidos taip pat buvo daugiau nei du kartus mažesnės.

Iki 2022 m. gruodžio 31 d. apgyvendinimo paslaugų verslo paslaugoms yra taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas. Nepriėmus siūlomo PVM įstatymo pakeitimo projekto nuo 2023 metų apgyvendinimo paslaugoms būtų taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją