„2020 metais viešbučių ir restoranų veiklą buvo visiškai paralyžiavę įvesti karantino ribojimai, gerokai apkarpę lankytojų srautus ir privertę ieškoti veiklos alternatyvų, pavyzdžiui, išpopuliarėjusi maisto į namus ar biurą pristatymo paslauga. Tačiau jau 2021 metų pavasarį ribojimų neliko ir įmonės pradėjo pamažu sugrįžti į įprasta ritmą.

Nepaisant to, COVID-19 pandemija nepraėjo be pasekmių – dalis verslo galbūt užsidarė, nemaža dalis įmonių dar ir praėjusiais metais dirbo nuostolingai“, – kalba Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

Anot jo, augusios restoranų ir viešbučių pajamos, didėję pelnai ir mažėję nuostoliai signalizuoja apie šio sektoriaus atsigavimą, kurio rezultatus, tikėtina pamatysime pasibaigus 2022-iesiems.

Registrų centro duomenų analitikų atlikta viešbučių ir restoranų veikla užsiimančių įmonių pateiktų finansinių ataskaitų už 2021 metus analizė parodė, kad 70 proc. šio sektoriaus įmonių pernai, palyginti su 2020 metais pavyko padidinti pajamas.

Bendra restoranų veiklą deklaruojančių ir finansines ataskaitas Registrų centrui pateikusių įmonių apyvarta 2021 metais sudarė beveik 460 mln. eurų ir buvo ketvirtadaliu didesnė nei 2020 metais. Viešbučių veikla užsiimančių įmonių apyvarta praėjusiais metais siekė 120 mln. eurų ir buvo taip pat ketvirtadaliu didesnė nei užpernai.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Lietuvos apgyvendinimo įstaigos sulaukė 17 proc. daugiau turistų nei 2020-aisiais, augo viešbučių, svečių namų ir motelių kambarių užimtumas. Šis augimas atsispindi ir įmonių pajamų eilutėse. Nepaisant to, tikėtina, kad dėl išaugusių sąnaudų kone pusė viešbučių pernai dirbo nuostolingai”, – sako A. Jusas.

Registrų centrui pateiktų finansinių ataskaitų duomenimis, 2021 metais pelningai dirbo (uždirbo ikimokestinio pelno) 54 proc. ataskaitas pateikusių viešbučių, 46 proc. įmonių veikla buvo nuostolinga. Užpernai pelningai ir nuostolingai veikė atitinkamai 44 ir 56 proc. bendrovių.

Viešbučių TOP 10

Pelningai dirbusių viešbučių bendras ikimokestinis pelnas praėjusiais metais siekė 11,5 mln. Eurų (2020 m. – 6 mln. eurų). Nuostolingai dirbusių įmonių bendri ikimokestiniai nuostoliai 2021 metais siekė 17 mln. eurų (2020 m. – 22 mln. eurų).

Pernai pelną fiksavo du trečdaliai ataskaitas pateikusių restoranų, kurių bendras ikimokestinis pelnas siekė 34 mln. Eurų (2020 m. – 22 mln. eurų), o likusio trečdalio nuostolingai veikusių restoranų bendri ikimokestiniai nuostoliai sudarė 11,5 mln. eurų (2020 m. – 12 mln. eurų).

Restoranų TOP 10

Remiantis atvirais „Sodros“ duomenimis, vidutinis darbuotojų skaičius augo trečdalyje ataskaitas pateikusių restoranų, taip pat trečdalis jų mažino darbuotojų skaičių, o likusiame trečdalyje įmonių darbuotojų skaičius nepakito. Kiek kitokia situacija tarp viešbučių – čia per metus darbuotojų padaugėjo tik kas ketvirtoje įmonėje, o 40 proc. viešbučių mažino savo personalą, dar 35 proc. įmonių jis nekito.

Restoranų ir viešbučių sektoriaus įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis bendrovių Registrų centrui iki liepos 22 d. pateiktomis finansinėmis ataskaitomis. Į analizę įtrauktos bendroves, kurios pagrindine savo veikla yra nurodžiusios restoranų ir pagaminto valgio teikimo veiklą arba viešbučių ir panašių laikinų buveinių veiklą. Iš viso analizei pasitelkta apie 840 restoranų ir 175 viešbučių įmonių finansinių ataskaitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją