„S&P Global“ mėnesinis pirkimo vadybininkų indeksas (PMI) liepą nukrito iki 49,4 punkto, palyginti su 52 punktais gegužę.

50 punktų riba skiria susitraukimą nuo augimo.

„Atmetus pandeminių karantinų mėnesius, liepos mėnesio rodiklio susitraukimas yra pirmasis PMI sumažėjimas nuo 2013 metų birželio mėnesio“, – pažymėjo „S&P Global“ vyriausiasis verslo ekonomistas Chrisas Williamsonas.

„Nors šiuo metu dar nedidelis, staigus naujų užsakymų skaičiaus sumažėjimas, mažėjančios dar neatliktų darbų apimtys ir niūresni verslo lūkesčiai rodo, kad vasarai įpusėjus ekonominės veiklos lėtėjimo tempas dar labiau įsibėgėja“, – pažymėjo analitikas.

Tyrimas parodė, kad staigiausias veiklos nuosmukis buvo jaučiamas Vokietijoje, nes didžiausia ES ekonomika susidūrė su aukštų kainų ir sumenkusios aukštos kokybės produktų paklausos padariniais.

Ekonomika Prancūzijoje, smarkiai priklausoma nuo vidaus vartojimo ir paslaugų, taip pat artėja prie stagnacijos.

Visoje Europoje atliktas tyrimas parodė, kad į vartotoją orientuotos paslaugos, tokios kaip turizmas ir poilsis, žiniasklaida ir transportas, neaugo arba visiškai sumažėjo, priešingai nei pirmą kartą panaikinus dėl COVID-19 įvestus apribojimus.

Tai padidino problemas gamybos sektoriuje, kurio aktyvumas jau antrą mėnesį iš eilės smarkiai mažėjo.

„Išskyrus COVID-19 karantino laikotarpius, liepą stebėtas gamybos apimčių sumažėjimas neregėtas nuo 2012 metų gruodžio mėnesio“, – teigia tyrimo autoriai.

„S&P Global“ taip pat atkreipė dėmesį į neigiamus sugriežtintų pinigų politikos sąlygų padarinius, Europos Centriniam Bankui (ECB) pradėjus didinti skolinimosi išlaidas, o tai taip pat gali sulėtinti ekonominę veiklą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją