Premjerė Ingrida Šimonytė politinius oponentus ketina kviesti teikti savo pasiūlymus, kai Finansų ministerija (FM) nubrėš aiškesnį ateities šalies finansų vaizdą. Savo ruožtu Seimo opozicija kritikuoja, kad valdantieji, žadėję vasarą suformuoti darbo grupę, kurioje savo pasiūlymus dėl infliacijos mažinimo galėtų pristatyti ir opozicijos atstovai, dabar nuo savo pasiūlymo atsitraukia.

Politinių oponentų teigimu, Vyriausybės apsisprendimas ignoruoti opozicijos pasiūlymus aiškiai rodo, kad valdantieji visą atsakomybę už ekonominę situaciją ir infliacijos poveikį gyventojams prisiima patys.

G. Paluckas: pasiūlymas atsakomybe pasidalinti buvo atmestas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas teigia, kad tokia premjerės pozicija yra aiškus atsakymas, kad bendradarbiavimas su opozicija sprendžiant infliacijos klausimus Vyriausybei yra nereikalingas ir valdantieji visą atsakomybę dėl situacijos šalyje prisiima patys.

„Tai yra akivaizdus atsakymas „ne“. Bet gerai, tai irgi yra atsakymas, nes nėra čia ko visus tampyti ar vilkinti. Aišku, premjerė, nežinau, kokią čia aiškiaregystės dovaną turi ir žino, ką opozicija siūlys, ką klaus ir kokiu tonu diskutuos, bet aš tame matau labai paprastą dalyką – paliekant opoziciją diskusijų užribyje visą atsakomybę už ekonominę situaciją, infliaciją ir panašiai prisiima tiesiogiai Vyriausybė ir valdančioji dauguma“, – Eltai teigė G. Paluckas.

„Tai mūsų dosnus pasiūlymas ta atsakomybe pasidalinti rengiant tuos pasiūlymus kartu ir išvengiant kažkokių nereikalingų trinčių, juo buvo nepasinaudota, jis buvo atmestas ir viskas tvarkoje“, – pridūrė jis.

Gintautas Paluckas

Visgi politikas neslepia, kad Vyriausybės nenoras šių atsakomybės našta pasidalinti su iniciatyvą rodančia opozicija jį stebina.

„Mane tai stebina, nes didžiausias iššūkis savo oponentą yra pasisodinti prie bendro stalo diskusijai, pašnekesiui, argumentų keitimuisi ir panašiai. Ir kai pats politinis oponentas ateina ir sako, kad sėskime diskutuoti, nes tai Lietuvai svarbu, (...), kad gali reikėti ir opozicijos balsų, sako, kad ne, nereikia, jūs ką nors blogo pasakysite prie to stalo“, – nuostabos neslėpė Seimo narys.

G. Paluckas teigia, kad stebina ir premjerės pareiškimai, jog opozicijai nebuvo žadėta nieko apie darbo grupės infliacijos klausimams spręsti įsteigimą.

„Karšta, vasara, prisimiršta dalykai, nes kitaip aš to nepaaiškinsiu. Tai, kas buvo šnekėta ir su Seimo pirmininke, buvo tikrai nedviprasmiškai pasakyta: kad tvarkoje, pakviesime, surinksime, ir ministrė pirmininkė dalyvaus tos grupės veikloje, kad galėtų pristatyti ir pateikti tikrą informaciją iš Vyriausybės“, – pabrėžė jis.

Pasak politiko, socialdemokratai savo pasiūlymus, priemones infliacijai mažinti pateiks individualiai.
„Mes savo pasiūlymus teiksime individualiai, tvarkingai oponuosime kaip tai priimta demokratiškai valdančiųjų teikiamiems pasiūlymams, teiksime pataisas, pasiūlymus į jų siūlymus, dirbsime savo darbą pagal savo darbotvarkę“, – pabrėžė G. Paluckas.

„Tai ši tema baigta, valdantieji visus klausimus spręs vieni, pasiūlymus galvos vieni. Tikiu, kad opozicijai juos pristatys, klaus nuomonės, bet tai yra tikrai ne tas pats, kas kartu sėdėti, galvoti, keistis argumentais. Bet „ne“ irgi yra atsakymas, mes žinome, kaip toliau elgtis. Pasiūlėme, nereikalinga pagalba – tvarkoje, dabar visa atsakomybė yra valdančiųjų“, – taip pat pažymėjo parlamentaras.

V. Fiodorovas: pažadai dėl darbo grupės suformavimo – buvo

Savo ruožtu Darbo partijos frakcijos Seime narys Viktoras Fiodorovas taip pat stebisi tokia premjerės pozicija. Pasak jo, panašu, kad premjerė yra iš anksto nusistačiusi prieš bet kokius opozicijos pasiūlymus.

Viktoras Fiodorovas

„Arba ministrė pirmininkė yra aiškiaregė, arba ji turi išankstinį nusistatymą, kaip aišku iš anksčiau. Tai jeigu ji nėra aiškiaregė, galbūt ji žino, kad mes pateiksime pasiūlymus, kurie bus blogi, bet kol kas tos diskusijos nėra, ji to negalėtų žinoti. Arba realesnis variantas, kad ji turi išankstinį nusistatymą, kad viskas, kas teikiama opozicijos, yra blogai. Tai pats faktas jau yra blogas“, – Eltai sakė V. Fiodorovas.

„Darbietis“ taip pat tikina, kad Seimo pirmininkė buvo žadėjusi, jog darbo grupė infliacijos klausimams spręsti bus įsteigta vasarą.

„Galbūt tai buvo netgi daugiau Seimo pirmininkės iniciatyva tokią grupę sudaryti, įtraukiant premjerę, o po to patys atsitraukė nuo tokio pasiūlymo, tai yra mažų mažiausiai nerimta. Ir pasakymas, kad reikia palaukti, tai ne opozicijai, tai davimas laiko palaukti žmonėms: pažiūrėkime, ar jūs išgyvensite su tokiomis kainomis. Tai mažų mažiausiai nesąžininga Lietuvos žmonėms“, – akcentavo jis.

V. Fiodorovas tikina, kad jei darbo grupė nebus sudaryta, Darbo partijos frakcija savo siūlymus infliacijai mažinti teiks rudens Seimo sesijos metu.

„Mes bet kokiu atveju pasiūlymus ruošiame rudens Seimo sesijai, tikrai registruosime, tikrai teiksime, tikrai kelsime diskusiją ir bandysime grįžti prie tų klausimų, nes žmonėms tai yra svarbu. Tik ar tai grupė, ar tai atskiri klausimai į darbotvarkę, tai jau yra kitas dalykas. Bet rankų išlaužyti kažkaip mes negalime valdantiesiems, jeigu jie nevykdo nei pažadų gyventojams, nei pažadų opozicijai. Tai prasmės didelės diskusijų nėra“, – sakė parlamentaras.

S. Skvernelis: tai komunikacijos problemos tarp valdančiųjų

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat apgailestauja dėl I. Šimonytės sprendimo bent jau kol kas su opozicija apie infliacijos mažinimo priemones nediskutuoti. Pasak jo, Seimo pirmininkė ne kartą patikino, kad premjerė vasarą yra pasiryžusi opozicijos pasiūlymus išgirsti.

„Tenka apgailestauti. Mums Seimo pirmininkė, kai buvo ta vadinamoji dialogo grupė, keletą kartų išsakė, kad premjerė pasiryžusi vasarą padirbėti su visu šiuo paketu, ieškoti sprendimo būdų. (...) Aišku, premjerė tose grupėse nedalyvavo, bet bent jau visi esame atsakingi ir tikimės, kad Seimo pirmininkė tokius pareiškimus darydama turbūt ne šiaip sugalvojo, o atsiklausė premjerės“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Tai gaila, aišku, kad taip yra, turbūt galima tradiciškai pasakyti, kad komunikacijos problemos tarp valdančiųjų, bet, panašu, kad mus kaip ir apgavo. Bet gal kažkas dar ir bus“, – pridūrė jis.

Saulius Skvernelis

Politikas įsitikinęs, kad diskusijos infliacijos mažinimo klausimais darbo grupėje būtų prasmingos.

„Mums būnant opozicijoje gal ir paprasčiau yra siūlyti sprendimus, galbūt Vyriausybės atstovai ras kitokių argumentų, bet tos diskusijos darbo grupėje, manau, būtų prasmingos. Bet jeigu valdantieji mano kitaip ir premjerė, kiek aš čia girdėjau, yra pasakiusi, kad mes čia galime kalbėti tik apie energetikos kainas, bet dėl kitų dalykų mokesčių nekalbėsime, tai kokia čia diskusija. Aš manau, kad tos grupės yra reikalingos, kad būtų galima apie viską kalbėti“, – pabrėžė jis.

Seimo pirmininkė: premjerė su opozicija konsultuotis pasirengusi

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentuoja, kad premjerė su opozicija su infliacija susijusiais klausimais yra pasiryžusi konsultuotis. Pasak jos, koks bus šių diskusijų formatas – antraeilis klausimas.

„Kaip matome iš premjerės komentaro, ji pasirengusi vasarą su opozicija konsultuotis. O kaip šis formatas bus pavadintas, yra antraeilis klausimas”, – Eltai perduotame komentare teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Iš opozicijos ir Vyriausybės atstovų suformuotos darbo grupės poreikis kilo po to, kai Seimo pavasario sesijos pabaigoje dėl progos pateikti savo „antiinfliacinius“ siūlymus Seimo posėdžius boikotavusi opozicija galiausiai pristatė keturis parengto paketo projektus.

Tačiau jau po pateikimo buvo atmestos visos keturios opozicijos iniciatyvos. Toks valdančiųjų sprendimas buvo palydėtas aštria opozicijos kritika. Teigta, kad vykusios derybos Dialogo grupėje buvo tik butaforinės, kad valdantieji pažemino opoziciją ir pamynė demokratines vertybes.

Opozicinių frakcijų parengtame pakete teikiami siūlymai dėl lengvatinio PVM taikymo maisto produktams, šildymui, mažinti akcizus kurui, taip pat neapmokestinamąjį pajamų dydį sulyginti su minimalia mėnesine alga, nuo dabar galiojančio 6 mėnesių iki 12 mėnesių pratęsti terminą, kada įsigaliotų nauji mokestiniai pakeitimai ir kt.

Valdantiesiems atmetus opozicijos parengtus „antiinfliacinius“ siūlymus, parlamentarai užsiminė vasarą ketinantys parengti naujas iniciatyvas.