„Nebuvo žadėta darbo grupės, nors noras turėti tokią darbo grupę Seime kaip ir buvo. Jei Seimas nuspręstų kažkokias darbo grupes daryti, tą daryti galima, bet nemanau, kad tai labai praktiška“, – ketvirtadienį LRT Radijui sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė patikino, kad vietoje darbo grupės ji kvies opoziciją konsultuotis su valdančiaisiais dėl priemonių infliacijos poveikiui sušvelninti, o ne bandyti ją sumažinti.

„Pati siūliau konsultacijas su opozicinėmis frakcijomis apie tai, kokių priemonių, jų nuomone, reikėtų papildomai, kad būtų mažinamos infliacijos pasekmės. Kadangi sumažinti infliaciją tokiomis geopolitinėmis aplinkybėmis yra uždavinys, kurį gali sakyti, kad padarysi, bet geriau nemeluoti“, – aiškino ji.

„Esu pažadėjusi, kad tą padarysiu ir tikrai tą padarysiu“, – tikino premjerė.

Pasak I. Šimonytės, šiuo metu FM yra pačiame 2023 metų biudžeto rengimo „įkarštyje“, tad, kol dar nėra aiškus ateities Lietuvos finansų išlaidų ir pajamų planas, diskutuoti dėl konkrečių priemonių yra anksti. Ji mano, kad pirmosios konsultacijos galėtų vykti jau artimiausiomis savaitėmis.

Be to, neatmeta premjerė, tam tikrus šių metų biudžeto pakeitimus FM gali numatyti ir šiems metams.

„Dabar yra pats darbymetis ir kai daugiau mažiau matysis ateinančių metų rėmas – manau, kad tas bus artimiausiomis savaitėmis – tada tikrai būsiu pasirengusi pakviesti opozicines frakcijas į Seimą, padiskutuoti, kaip mato Vyriausybė perėjimą į rudenį ir ateinančią žiemą, ir, žinoma, mielai išklausysime opozicijos pasiūlymus“, – informavo I. Šimonytė.

Opoziciją dar palaukti I. Šimonytė kviečia siekdama išvengti „tuščių diskusijų, , kur mes susirinksime ir opozicija siūlys valdžiai sumažinti visus mokesčius ir padidinti visas išlaidas, o valdžia sakys, kad negali to padaryti, nes tas tiesiog neįmanoma“.

„Geriau turėti konkretų planą, konkrečią sprendinių schemą, kurią Vyriausybė daugmaž susidėliojusi ir tada diskutuoti su opozicija, ko, jos nuomone, trūksta, o ne tiesiog abstrakčiai kalbėti apie tai, kad būtų labai gerai, visos pasaulio lengvatos galiotų Lietuvoje“, – pažymėjo premjerė.

ELTA primena, kad iš opozicijos ir Vyriausybės atstovų suformuotos darbo grupės poreikis kilo po to, kai Seimo pavasario sesijos pabaigoje dėl progos pateikti savo „antiinfliacinius“ siūlymus Seimo posėdžius boikotavusi opozicija galiausiai pristatė keturis parengto paketo projektus.

Tačiau jau po pateikimo buvo atmestos visos keturios opozicijos iniciatyvos. Toks valdančiųjų sprendimas buvo palydėtas aštria opozicijos kritika. Teigta, kad vykusios derybos Dialogo grupėje buvo tik butaforinės, kad valdantieji pažemino opoziciją ir pamynė demokratines vertybes.

Opozicinių frakcijų parengtame pakete teikiami siūlymai dėl lengvatinio PVM taikymo maisto produktams, šildymui, mažint akcizus kurui, taip pat neapmokestinamąjį pajamų dydį sulyginti su minimalia mėnesine alga, nuo dabar galiojančio 6 mėnesių iki 12 mėnesių pratęsti terminą, kada įsigaliotų nauji mokestiniai pakeitimai ir kt. Valdantiesiems atmetus opozicijos parengtus „antiinfliacinius“ siūlymus, parlamentarai užsiminė vasarą ketinantys parengti naujas iniciatyvas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją