Pajamas augino visi sektoriai

„Augant produktų ir paslaugų paklausai, kainoms vidaus ir eksporto rinkose, pernai pajamas augino visi pagrindiniai SBA grupės sektoriai – baldų gamyba, nekilnojamasis turtas ir tekstilė. Įmonės plėtė gamybą ir diegdamos inovacijas efektyvino veiklą. Tačiau staigiai pašokusios medienos ir kitų žaliavų, o taip pat transporto, energijos, o ypač – elektros ir dujų kainos, veikė finansinį rezultatą. Savikainai išaugus, o galutinėms pardavimo kainoms koreguojantis lėčiau, pernai pelningumas mažėjo“, – sako SBA Grupės viceprezidentė Jolanta Grašienė.

Audituotais duomenimis, konsoliduoti SBA grupės 2021 m. pardavimai sudarė 404,6 mln. Eur – 18,1 proc. daugiau nei 2020 m. (342,5 mln. Eur). Konsoliduotas nuostolis sudarė 8,3 mln. Eur.

2021 m. SBA grupės įmonės į strateginių projektų įgyvendinimą ir efektyvių technologijų diegimą investavo 102 mln. eurų. Daugiausiai investicijų nukreipta į labiausiai robotizuotos regione baldų gamyklos „Inno Line“ statybas šalia Klaipėdos, „Kauno baldų“ konversiją, taip pat į verslo centro „Verde“ vystymą Rygoje, kuris priklauso SBA investicijų valdymo bendrovei „Capitalica Asset Management“.

2021-aisiais plečiant gamybos pajėgumus SBA grupės įmonėse Lietuvoje buvo sukurtos 176 naujos darbo vietos. Iš viso Lietuvoje SBA grupė buvo įdarbinusi 4750 žmonių.

2022 m. – koncentracija į efektyvumą

Pasak J. Grašienės, daug žadančią šių metų pradžią sujaukė Rusijos karinė invazija į Ukrainą.

Sutriko žaliavų tiekimas iš Rytų, SBA sustabdė ir baldų gamybos įmonės „Mebelain“ veiklą. Grupės įmonių komandos dėjo ir deda daug pastangų rasti alternatyvius žaliavų tiekėjus ir kelius, tačiau visoje Europoje ir už jos ribų tiekimo grandinės vis dar išlieka pažeistos.

Lygiagrečiai SBA įmonės toliau plečia gamybos pajėgumus: šiemet pilna jėga startuos naujasis „Inno Line“ kompleksas, taip pat baigiamas naujas „Kauno baldų“ fabrikas, tęsiama tekstilės sektoriaus transformacija ir vystomi pradėti NT projektai.

2022 m. SBA planuoja toliau auginti pardavimus. Tam nemažos įtakos turės galutinės produkcijos brangimas, kurį lemia auganti gamybos savikaina. SBA viceprezidentės teigimu, vienu svarbiausių iššūkių šiemet lieka kylančios energijos išteklių kainos. Kadangi pramonės įmonėse energetiniai ištekliai sudaro gana ženklią savikainos dalį, jų brangimas smarkiai veiks daugelio gamintojų finansinius rezultatus.

„Nors pasaulinėse rinkose kai kurių žaliavų kainos stabilizuojasi, visgi ateinančius pusantrų metų bent jau gamybiniams verslams prognozuojame konservatyviai. Yra daug neapibrėžtumo tiek dėl vartotojų lūkesčių, tiek dėl energijos rinkos tendencijų, tiek dėl geopolitinės situacijos. Todėl ir toliau ypatingą dėmesį skirsime įmonių veiklos efektyvinimui. Beprecedenčius iššūkius Lietuvos ekonomikai ir įmonėms padėtų lengviau įveikti ir labiau koordinuotas bei reikšmingesnis valstybės atsakas“, – teigia J. Grašienė.

SBA grupė veikia baldų gamybos, tekstilės ir NT sektoriuose. Savo produkciją ji eksportuoja į 50 pasaulio šalių.

SBA baldų gamybos sektoriui priklauso „SBA Home“ valdanti „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Inno Line“, „Visagino liniją“, „Mebelain“. SBA taip pat valdo minkštų baldų gamintoją „Kauno baldai“. NT sektoriuje antrinė grupės įmonė „SBA Urban“ valdo jos išplėtotą verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje, Kaune – verslo centrą BLC. Įmonė Kaune plėtoja naują gyvenamąjį rajoną „Nemunaičiai“, el. prekybos miestelius „Urban Hub“ Kaune ir Vilniuje. Bendrovė Rygoje taip pat numato vystyti aukštųjų technologijų miestelį. SBA priklausanti investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“ Kaune valdo verslo centrą „Kauno Dokas“, Vilniuje – „135“ ir plėtoja modernių biurų kompleksą „Verde“ Rygoje, o per specialiai įsteigtą fondą investuoja į žaliosios logistikos projektus. SBA tekstilės sektorių sudaro „Utenos trikotažas“ kartu su bendrovėmis „Šatrija“ ir „Mrija“. SBA taip pat valdo įmonę „Robotex“, diegiančią robotikos bei automatizacijos sprendimus gamybos, elektronikos ir logistikos įmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją