„Interesas postūmiui turi būti abipusis. Čia nėra kažkokios didžiulės Lietuvos desperacijos, kad bet kuria kaina grįžti į diplomatinių santykių normalizaciją. Kai abidvi pusės nuspręs, galbūt ir su Europos Komisijos pagalba, kad normalizacija reikalinga abiem pusėm, manau, kad tai ir bus pasiekta“, – trečiadienį Seime atsakinėdamas į žurnalistų klausimus kalbėjo G. Landsbergis.

Ministras akcentuoja, kad nepaisant diplomatinės įtampos, Lietuvos įmonės, anot jo, nesusiduria su sunkumais importuojant produkciją iš Kinijos.

„Nežinau ar čia pozityviai vertinti, bet atsivežti visų prekių iš Kinijos, Lietuvos įmonės turi tikrai puikias galimybes. Importas auga. Nebūtinai čia yra labai džiaugsmingas dalykas. Dėl to, kad nebūtinai padeda prekybos balansui“, – teigė jis.

Apskritai, ministro vertinimu, ekonominiai padariniai dėl diplomatinių trinčių tarp Vilniaus ir Pekino buvo neženklūs. Lietuva, anot jo, netgi atrado naujų patikimesnių rinkų Azijoje.

„Tuo tarpu mūsų eksportas pirmąjį šių metų pusmetį parodė puikius rezultatus. Taip pat ir į Azijos regioną. Matom, kad augame visose srityse, sektoriuose ir daugelyje valstybių. Net jeigu ir buvo kokie nors nuostoliai, kurie buvo santykinai labai nedideli, jie jau dabar yra praktiškai visi padengti naujų rinkų“, – tikino G. Landsbergis.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, gegužę prekių iš Lietuvos eksportuota už 3,46 mlrd. eurų, lietuviškų prekių pirkėjams užsienyje išvežta už 2,11 mlrd. eurų. Anot departamento, lyginant 2022 m. sausio–gegužės mėnesius su tuo pačiu laikotarpiu 2021 m., eksportas padidėjo 29,5 proc.

Vilniaus ir Pekino santykiai paaštrėjo po to, kai Lietuva praėjusių metų pabaigoje leido šalyje veikti Taivaniečių atstovybei. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės šalies atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.