Šalys narės „nori visiškai aiškiai parodyti, kad sankcijose nėra nieko, kas stabdytų grūdų išvežimą iš Rusijos ar Ukrainos“, – AFP sakė vienas ES diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

ES pasiūlymas yra naujausio bloko sankcijų atnaujinimo, dėl kurio derasi valstybės narės, dalis. Kad jis įsigaliotų, reikės vieningo pritarimo.

Tokia nukrypti leidžianti nuostata būtų taikoma bankams, jau įtrauktiems į ES sankcijų juodąjį sąrašą, kai, kaip teigiama plano projekte, „tokios lėšos ar ekonominiai ištekliai yra būtini žemės ūkio ir maisto produktams, įskaitant kviečius ir trąšas, pirkti, importuoti ar transportuoti“.

Taip Briuselis ginasi nuo Maskvos kaltinimų, esą Vakarų sankcijos, o ne invazija į Ukrainą sukėlė pasaulinę maisto krizę.

Vienas ES diplomatas teigė, kad leisti taikyti išimtį maisto produktams yra „visiškai suprantama“.

Laivybai per Juodąją jūrą kelią užkirto Rusijos karo laivai ir minos, kurias Kyjivas įtaisė norėdamas išvengti puolimo iš jūros.

Dėl maisto trūkumo kilo bado grėsmė dešimtims milijonų žmonių, gyvenančių skurdesnėse šalyse, ypač Afrikoje, o jų vadovai skundėsi ES dėl sankcijų bankams.

JAV praėjusią savaitę pareiškė, kad nedraus parduoti žemės ūkio įrangos Rusijai, taip pat – prekiauti žemės ūkio prekėmis, pavyzdžiui, trąšomis.

Nuo vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, ES priėmė šešis vis griežtesnių sankcijų paketus Maskvai, o naujausiu siekiama užkamšyti ankstesniųjų spragas.

ES taip pat atsigręžė į Rusijos aukso eksportą, kad įvykdytų sprendimą, dėl kurio birželio pabaigoje vykusiame G7 susitikime susitarė stipriausios pramoninės pasaulio valstybės.

Tikimasi, kad ES pasiuntiniai sprendimą dėl priemonių priims trečiadienio rytą vyksiančiame posėdyje, o vėliau tą pačią dieną arba ketvirtadienį apie tai bus paskelbtas pranešimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją