„Tyrimais dažniausiai rodoma, kad šalies ekonomikai silpnesnis valiutos kursas yra geriau. Pirmiausiai dėl didėjančio euro zonos konkurencingumo yra galimybė įmonėms eksportuoti pigiau“, – pirmadienį „Delfi“ televizijai teigė L. Jurkšas.

Tačiau, šalies centrinio banko ekspertas pažymi, kad pirmiau silpnesnė valiuta atsilieps gyventojams, kurie pajaus JAV doleriais įkainotų energetinių išteklių kainų brangimą.

„Tačiau yra tam tikras persidengimas laike. Tuos kaštus dėl sustiprėjusio dolerio kurso mes patiriame, tikėtina, greičiau. Nes jeigu mūsų įmonės perka naftą, kitas žaliavas, kurios yra įkainotos doleriais, tai už tas prekes yra iš karto atsiskaitoma, mes sumokame daugiau“, – aiškino jis.

Tuo metu euro zonos įmonės, pasak ekonomisto, naudą pajaus ne iš karto.

„O žiūrint į eksportą, tai eksporto sutartys dažniausiai sudaromos ilgalaikiais kontraktais. Mūsų įmonių konkurencingumo padidėjimas pasireikš labiau ilgesnėje perspektyvoje“, – tikino L. Jurkšas.

ELTA primena, kad tvyrant būgštavimams dėl galimo rusiškų dujų tiekimo trikdžių, euras tapo pigesnis už JAV dolerį. Trečiadienį vienas euras buvo vertas 0,9998 JAV dolerio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją