Danija ir Norvegija puikuojasi produktyviausiai dirbančių pasaulio šalių dešimtuke: čia dirbama šešias valandas per dieną ir keturias dienas per savaitę.

Kai kurie ekonomistai teigia, kad trumpesnis darbas – tik ekonomiškai stiprioms valstybėms. Pasak jų, įgyvendinti tai Lietuvoje yra daugiau kliūčių negu galimybių, esą daliai įstaigų tektų samdyti daugiau darbuotojų, o gyventojams dėl to kiltų prekių ir paslaugų kainos.

„Pardavėja turi sėdėti visą dieną, nes jeigu ji sėdės 6 val., reiškia, kad parduotuvė arba dirbs trumpiau, arba reikės papildomo žmogaus, kuris tas likusias valandas sėdėtų ir aptarnautų pirkėjus“, – sako ekonomistas, Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas.

Sigitas Besagirskas

Profesinės sąjungos prieštarauja skeptiškiems ekonomistams ir tikina, kad trumpesnė darbo diena sukurtų daugiau darbo vietų.

„Yra kalbama, kad bus dirbama tą patį darbo laiką, tačiau žmonių skaičius bus didesnis (...). Koks pagrindinis mūsų darbdavių galvos skausmas? Kad nėra kam dirbti. Tai čia taip pat būtų sprendimas“, – kalba Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos valdybos narys, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

Bendrovėje „Engineer“ darbuotojai darbą baigia 16 val. – biure dirba 6 val. per dieną vietoj 8 val.

„Turėti galimybę, kuri yra, manau, unikali šiuo metu rinkoje, – skirti daugiau laiko sau, o ne darbui, tai yra tikrai didelis išskirtinumas. Ir labai didelė vertybė“, – sakė įmonės vadovas Justinas Bingelis.

„Jeigu pasižiūrėsi, kaip verslas buvo organizuojamas prieš 50 metų, manau, kad galime sakyti, jog buvome barbarai“, – teigia jis.

Vadovas sako, kad ateityje bandys dirbti dar trumpiau – 4 valandas. Tiesa, darbo savaitės trumpinti neplanuoja, mat tuomet nukentėtų darbo kokybė.

Trumpiau darbuotis norėtų ir daugiau gyventojų. Tačiau, kad taip įmanoma, tiki nedaugelis.

„Kartais net miegodama sapnuoji tą darbą, tai natūralu, kad daug daugiau valandų išdirbi negu galbūt įprastas darbuotojas“, – sako viena pašnekovė.

„Kanadoje valdžia svarsto įteisinti trumpesnę darbo savaitę, tada žmonės dirbtų keturias dienas ir tai jau būtų gerai“, – sako kitas praeivis.

Stanfordo universiteto tyrimai rodo, kad darbuotojų produktyvumas smarkiai krenta po 48 valandų darbo per savaitę. Dalis psichologų įsitikinę, jog kur kas efektyviau darbas vyktų, jeigu darbo valandų skaičius būtų mažesnis, pavyzdžiui, 6 valandos per dieną.

„Efektyvumas, kaip rodo tyrimai, iš esmės nenukenčia, išmoksta vadovai efektyviau deleguoti, mažiau sugaištamas laikas kažkokiems pasitarimams, susitarimams, mažiau yra susirinkimų, žmonės tiesiog išmoksta komunikuoti efektyvesniais būdais“, – komentuoja psichologoas Juris Beltė.

Lietuvoje dalis įmonių kol kas siūlo darbuotojams trumpesnę darbo savaitę.

Čia galite pažiūrėti LNK video: