Kaip rašoma pranešime, patikrintose maitinimo įstaigose buvo aptikta pažeidimų – nesilaikoma kasos aparatų naudojimo tvarkos, dvejose įstaigose neapskaitomi kasos aparatu už suteiktas maitinimo paslaugas gauti grynieji pinigai, kurie buvo laikomi kasos aparato stalčiuje kartu su oficialiomis (apskaitytomis) pajamomis, taip pat vienoje įstaigoje buvo prekiaujama alkoholiniais gėrimais neturint šių gėrimų įsigijimo dokumentų.

Vienoje iš tikrinamų įmonių, patikrinimo metu dirbusio vieno iš darbuotojų elgesys pareigūnams sukėlė įtarimą, patikrinus asmenį alkoholio matuokliu buvo nustatyta, jog asmuo darbo vietoje buvo neblaivus – 1981 m. gimusiam vyrui nustatytas 0,50 prom. neblaivumas – vyrui surašytas protokolas. Toje pačioje maitinimo įstaigoje, pareigūnai nustatė, kad įmonės veiklos vykdymo vietoje nėra alkoholinių gėrimų įsigijimą patvirtinančių dokumentų, už ką numatytas Alkoholio kontrolės įstatymo ekonominės sankcijos taikymas – juridiniams asmenims gali būti skirta bauda nuo 289 eurų iki 14 481 euro. Tęsiant patikrinimą toje pačioje maitinimo įstaigoje, kasos aparato stalčiuje rastas 2985,99 eurų perteklius. Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai nurodė minėtus pinigus įtraukti į įmonės apskaitą. Už šį pažeidimą įmonės atsakingiems asmenims gresia atsakomybė pagal ANK 164 str.

Taip pat pareigūnai patikrinimo metu nustatė, kad kitoje patikrintoje maitinimo įstaigoje nelegaliai dirbo viena moteris – atsakingiems įmonės asmenims už tai gresia bauda nuo 1000 iki 5000 eurų.

Remiantis patikrinimo metu gautais duomenimis, minėtų įmonių darbuotojų atžvilgiu pradėtos administracinės teisenos, o įmonių atsakingiems asmenims taikomos ekonominės sankcijos.

Pareigūnai pastebi, kad dažniausi nustatomi pažeidimai viešojo maitinimo įstaigų veikloje – neišduodami kvitai už suteiktas maitinimo paslaugas, nesutampa kasos aparatu įtrauktų į apskaitą pinigų ir kasoje bei kasos operacijų atlikimo vietoje laikomų pinigų sumos, pažeidžiama kasos aparatų ar kasos operacijų tvarka.

Be to, dažnu atveju siekiama nuslėpti gautas pajamas jų neužfiksuojant įmonės apskaitoje bei nemokėti mokesčių. Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai nuolat vykdo įvairių veiklos sektorių rodiklių analizę ir taiko įvairias kontrolės priemones tokiems neapskaitytų pajamų ar kitų mokesčių slėpimo atvejams išaiškinti, tad ir ateityje numatoma vykdyti patikrinimus, siekiant užkardyti ir nustatyti vykdomus pažeidimus skirtinguose veiklos sektoriuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją