Baltarusijos Vyriausybės nutarime teigiama, kad akcininkams iš šalių, kurios vykdo nedraugiškus veiksmus prieš Baltarusijos juridinius ir (arba) fizinius asmenis, draudžiama disponuoti savo akcijomis. Tai reiškia, kad sąraše paminėti asmenys arba įmonės negali laisvai parduoti savo turto ir palikti Baltarusijos. Tą būtų galima padaryti tik gavus valdžios leidimą.

Oficialiame įstatymų leidybos portale Pravo.by paskelbtas Baltarusijos Vyriausybės nutarimas Lietuvos vartotojams nepasiekiamas, tačiau Delfi pavyko gauti oficialų dokumentą su pilnu įmonių sąrašu.

Dominuoja lietuviškas kapitalas

„Juodajame“ sąraše galima pamatyti įvairių sektorių ir dydžių kompanijų – nuo gigantų iki itin smulkių įmonių. Jame yra baltarusių įkurta tarptautinė IT milžinė „Epam Systems“, kuri po masinių protestų prieš A. Lukašenkos režimą Lietuvoje atidarė biurą, naftos produktų rinkodara užsiimanti „Lukoil Belarus“, statybinių medžiagų gamybos įmonė „Henkel Bautechnik“, farmacijos įmonė „Pharmland“ ir kt.

Sąraše dominuoja lietuviško kapitalo turinčios įmonės: jame paminėti 32 akcininkai iš Lietuvos, toliau rikiuojasi Kipras (24), Lenkija (23) ir Vokietija (23), Latvija (21), Didžioji Britanija (13) ir kt.

Baltarusijoje tarp užsienio kapitalo įmonių Lietuva taip pat tarp lyderių. Kaip skelbia portalas Belmarket, šalyje daugiausia veikia rusiško kapitalo bendrovių (2240), toliau – lietuviško verslo (490), Kipro (440) ir kt.

Tarp šių verslų Lietuvoje gerai žinomos įmonės „Audimas“, „Modus Group“, „Kauno grūdai“, „Kesko Senukai“ (prekybos tinklas „Oma“), SBA ir kitos bendrovės, bet jos sąraše nepaminėtos.

Sąrašedidelių verslų vardai

Į Baltarusijos valdžios sąrašą pakliuvo kelios dešimtys Baltarusijos įmonių, kurios turi lietuviško kapitalo. Jame galima pamatyti ir tokių didelių bendrovių kaip „Vakarų medienos grupė“ (VMG), „Girteka“ pavadinimus arba jų vadovų pavardes. Tačiau jų atstovai šio sąrašo nekomentavo.

„Šiuo metu VMG verslas Baltarusijoje – pardavimo stadijoje, procesas vis dar tęsiasi. Išsamesnę informaciją pateiksime jam pasibaigus. Baltarusijos valdžios sprendimų nekomentuojame“, – Delfi sako VMG atstovė ryšiams su visuomene Gerda Šešplaukytė.

Vyriausybės nutarime minima „VMG Invest“ valdoma įmonė „VMG Svetlogorsk“. VMG iš viso Baltarusijoje valdo 4 įmones. Birželio pradžioje VMG vadovas teigė, kad grupė sustabdė visą savo verslą Baltarusijoje.

VMG grupė

„Sustabdėme visą savo verslą Baltarusijoje: Mogiliavo fabrikas sustabdytas jau anksčiau, darbuotojai išsiųsti į prastovas, o Vitebske nusprendėme sustabdyti tolesnes gamyklos statybas“, – BNS sakė VMG grupės generalinis direktorius Egidijus Mockus, tačiau neatskleidė, ką planuojama daryti su grupės valdomu turtu Baltarusijoje.

Taip pat minimas „Girteka“ generalinis direktorius Edvardas Liachovičius ir bendrovė „Darser“, kuri Baltarusijoje, Gomelyje, teikia vairuotojų įdarbinimo paslaugas.

„Girteka“ komunikacijos vadovas Simonas Bartkus pažymi, kad įmonėje dirba du darbuotojai. Anot jo, situacijos ar planų minėtas sąrašas „Girtekai“ šiuo metu niekaip nekeičia, tačiau jis nepatikslino, ką planuojama daryti su įmone Baltarusijoje.

Žinia apie sąrašą nenustebino

Sankcijos pritaikytos ir kitoms Baltarusijoje veikiančioms įmonėms. Baltarusijoje didžiausio vaikiškų žaislų ir prekių gamintojo ir tiekėjo „Volshebnyi ostrov“ akcijų turi Lietuvoje įkurta įmonė „Toys investment“, kuriai vadovauja Vladimiras Vasilenokas. Įmonė vykdo konsultacinę verslo ir kito valdymo veiklą.

Telefonu atsiliepusio įmonės atstovo žinia apie Baltarusijos valdžios sudarytą sąrašą nenustebino, tačiau plačiau situacijos nepakomentavo: „Tikėtina, kad atsidūrė (sąraše – red.). Jis vienintelis akcininkas, turintis dvigubą pilietybę – Izraelio ir Baltarusijos. Tik tiek galiu pasakyti, reikia kalbėti su vadovu.“

Edvardas Liachovičius

Apšvietimo įrangos gamintojos „Idealight LT“ padalinys Baltarusijoje taip pat minimas nutarime. Įmonės interneto svetainėje galima rasti įvairių Baltarusijoje įgyvendintų apšvietimo projektų biuruose, restoranuose, prekybos centruose, tarp kurių ir PC „OMA“.

Įmonės Lietuvoje vadovas Denisas Polonskis apie sąrašą Delfi teigia sužinojęs tik prieš kelias dienas, tad dabar sprendžiamas klausimas, ką toliau daryti su įmone. Jo teigimu, veikla pristabdyta, svarstoma apie jos uždarymą.

Įmonė Baltarusijoje užsiėmė šviestuvų gamyba ir pardavimu, joje dirbo apie 10 žmonių. Šiuo metu liko tik vadovas.

„Dar net nežinau, ką reiškia šis sąrašas ir kokie bus veiksmai. Iki šiol veiksmų iš Baltarusijos valdžios nesulaukėme, tik įmonės vadovas sulaukė rašto. Bet dar, matyt, per mažai laiko praėjo. Mes gal nesame didžiausi iš šio sąrašo, kuriais pirmiausia reikėtų užsiimti“, – svarsto jis.

Nežino, kaip susigrąžinti skolas

Anot pašnekovo, prieš užsidarydama įmonė turi išspręsti svarbių klausimų – kaip susigrąžinti skolas ir pinigus į Lietuvą.

„Nuo vasario veikla pristabdyta, pardavimų nevykdome, viską sustabdėme kaip ir kiti adekvatūs žmonės. Nelabai planuojame toliau tęsti veiklą, bet ne viskas paprasta. Turime neuždarytų klausimų. Baltarusijos valstybė mums yra skolinga pinigų už šviestuvų pardavimus.

Įmonę uždaryti gali, jei mūsų dukterinė įmonė Baltarusijoje skolinga Lietuvos įmonei, tai kaip Lietuvos mokesčių inspekcijai paaiškinsiu, kad yra kreditorius, kuris negrąžina pinigų, nes savo kapitalą turime grąžinti į savo šalį“, – pasakoja „Idealight LT“ vadovas ir priduria, kad nuostoliai bus nemaži.

Minimi sektorių lyderiai

Sąraše minima ir termovizorinių optikos prietaisų gamybos „Yukon Advanced Optics Worldwide“ antrinė įmonė Baltarusijoje „Belteks optik“. Kaip teigiama Registrų centrui pateiktoje metinėje ataskaitoje, bendrovė priėmė sprendimą trauktis iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Šiuo metu bendrovės vadovybė pertvarko gamybinius procesus ir vykdo relokacinius gamybinių pajėgumų bei darbuotojų sprendimus, siekiant sumažinti galimas rizikas. 2021 m. gruodžio 31 d. gautinos sumos iš grupės įmonių „Beltex Optic LLC“ (Baltarusija) ir „Mezon“ (Rusija) sudarė 308 808 eurus, o mokėtinos sumos – 3 745 121 eurus. Investicijos į įmonę „Beltex Optic LLC“ (Baltarusija) buvo 3 121 806 eurai, o į įmonę „Mezon-A OOO“ – 815 142 eurai“, – rašoma ataskaitoje.

Įmonių grupės motininė bendrovė įsikūrusi Lietuvoje, grupėje dirba per 1100 darbuotojų. Dukterinės įmonės įsikūrusios Didžiojoje Britanijoje, Ukrainoje, Kinijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Latvijoje ir Lenkijoje.

Sąraše paminėta ir viena iš Baltarusijoje lyderiaujančių statybos bendrovių „Promtechmontaž“, kurios, kaip teigiama, Lietuvos akcininkui Viktorui Bulgakui apribotos teisės disponuoti akcijomis.

Statybų sektoriuje „Promtechmontaž“ dirba nuo 1957 m. Tarp jo statytų objektų – Baltarusijos metalurgijos gamykla, „BelAZ“, „Belaruskalij“. Kompanija turi projektų Rusijoje, Lietuvoje, Turkmėnijoje, Ukrainoje. Kasmet „Promtechmontaž“ ir aštuoni jo filialai pagamina 15 tūkst. tonų statybose naudojamų konstrukcijų, 20 tūkst. tonų sumontuoja. Kaip skelbta užsienio žiniasklaidoje, darbuotojų skaičius siekia 2500, 2019 m. pajamos siekė 89 mln. JAV dolerių, grynasis pelnas – 0,6 mln. JAV dolerių.

Sąraše – lietuviškos bendrovės „Eugesta“ valdoma šaldytų produktų įmonė „Morozprodukt“, kurioje dirba per 750 darbuotojų. Vienas iš akcininkų verslininkas Kęstutis Stabingis VŽ sakė, kad jau trejus metus aktyviai siekiama parduoti įmonę.

Aišku, kad dabartinė situacija apsunkina procesą, bet visų akcininkų bendras tikslas lieka parduoti šį verslą“, – vz.lt teigė „Eugestos“ vadovas K. Stabingis.

Nutraukti verslo neplanuoja

„Juodajame“ sąraše galima pamatyti gana jaunų įmonių, įkurtų vos prieš metus. Pavyzdžiui, medienos įmonės „VarBel Grupp“ akcininkui Gediminui Varneliui taip pat apribotos galimybės parduoti turtą.

Tarp kitų įmonių ir jų akcininkų yra ir gerai žinomų vardų. Lietuvos verslininkas ir buvęs Seimo narys Andrius Šedžius kartu su Artūru Gavedu minimas tarp sankcionuojamų bendrovės „Manukas“ akcininkų. Ši užsiima krovininių automobilių, vilkikų, puspriekabių refrižeratorių bei jų dalių prekyba ir remontu.

Tiesa, A. Šedžius nutraukti verslo Baltarusijoje neplanuoja. „Nieko nebuvo. Kai žmonėms reikia valgyti, maistą veža. Tai perka ir dalis. Griūna sunkvežimis, perka dalis. Čia nieko turbūt naujo nepasakysiu. Čia ne lengvieji automobiliai, kai gali pastatyti ir nevažiuoti“, – LNK sakė jis.

Žurnalisto paklaustas, ar verslininkas neketina parduoti savo akcijų, jis atsakė, kad „nei kas norėjo, nei kas siūlė“, nei jis pats apie tai galvojo.

Andrius Šedžius

Bendrovė „Veika“ ir jos savininkas Jakovas Etinas minimas net du kartus. Spaustuvinių dažų bei rašalų gamyba užsiimančiai „Veikai“ priklauso Baltarusijos įmonė „Belplastichim“, o pats J. Etinas dar kartą minimas prie „Novafilm“ akcininkų.

Svetainėje skelbiama, kad centrinė „Veika“ būstinė ir gamykla įsikūrusi Lietuvoje, o atstovybė – Baltarusijoje.

Sąraše ir bankrutavusios įmonės

Verta atkreipti dėmesį, kad tarp minimų baltarusiškų įmonių akcininkų yra ir bankrutavusių įmonių.

„Kipp chicken agro“ savininkėmis nurodomos 2013 m. Lietuvoje registruotos įmonės „Transexpert“ ir „Baltautotrade“. Pastaroji likviduota prieš 5-erius metus, o prieš dvejus metus VMI pateikė siūlymą likviduoti bendrovę „Transexpert“, mat nėra duomenų apie jos per 5-erius metus vykdytą veiklą.

Baltarusijos bendrovės „Danikaplius“ viena iš minimų sankcionuojamų akcininkų įmonė „Danrava“ taip pat bankrutavusi. Kiti jos akcininkai – Tomas Rauckis ir Aleksas Rauckis.

Lietuva pasitraukti iš Baltarusijos padėti negali

Lietuvos valdžia tikina situaciją stebinti, tačiau neatmeta, kad verslininkams teks tiesiog atsisveikinti su savo įmonėmis Baltarusijoje, praradus visą turtą.

„Rizikų tikrai yra ir, manau, verslas tą supranta“, – LNK komentavo ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

Pasak Vyriausybės atstovų, verslui pasitraukti iš Baltarusijos jie padėti negali, tačiau teikia pagalbą Lietuvoje dirbančioms įmonėms ieškant naujų rinkų: „Vyriausybė turi visą paketą priemonių, kaip padėti jiems ieškoti naujų rinkų, naujų žaliavų rinkų, pakeisti tas rinkas, kurios buvo prieinamos iš Baltarusijos, Rusijos. Tai tų priemonių tikrai yra, bet, reikia pripažinti, kad yra ir tam tikrų rizikų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)