Fondas 2019 m. balandžio mėnesį buvo pareiškęs pranešimą apie arbitražą, kuriame, remiantis Lietuvos ir Rusijos dvišalės investicijų apsaugos sutarties pagrindu, iš Lietuvos Respublikos reikalavo priteisti Rusijos piliečio Vladimiro Antonovo tariamai patirtą žalą dėl 2011 m. AB banko „Snoras“ paimtų akcijų visuomenės poreikiams. Arbitražo byloje fondas tvirtino esąs V. Antonovo teisių perėmėjas.

2022 m. liepos 1 d. sprendimu Arbitražo teismas taip pat priteisė Lietuvos Respublikos naudai iš fondo bylinėjimosi išlaidas su palūkanomis. Arbitražo teismas ankstesne nutartimi buvo įpareigojęs fondą pralaimėjimo atveju užtikrinti Lietuvos patirtų bylinėjimosi išlaidų kompensavimą šioje byloje.

Po priimto Arbitražo sprendimo visos šios valstybės patirtos bylinėjimosi išlaidos buvo kompensuotos.
Šios arbitražo bylos tikslais fondas taip pat buvo inicijavęs procesą JAV teisme, reikalaudamas iš Simono Freakley, laikinojo „Snoro“ administratoriaus, duomenų apie banko laikinąjį administravimą 2011 m. bei kitas aplinkybes, taip pat siekė apklausti laikinąjį administratorių. 2022 m. birželio 13 d. nutartimi JAV Aukščiausiasis teismas šį fondo prašymą atmetė.

Vyriausybė buvo įgaliojusi Finansų ministeriją atstovauti valstybei atliekant visus veiksmus, susijusius su valstybės teisių ir interesų gynimu užsienio ginčų sprendimo institucijose, sprendžiant su buvusiu banku „Snoras“ susijusius ginčus.

Lietuvos Respublikai šioje arbitražo byloje atstovavo advokatų kontorų DLA Piper bei „Ellex Valiunas ir partneriai“ advokatų komanda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją