Jokios prekybos nuo liepos

Liepos 1-oji turėjo būti ta data, kada prekyboje turėjo nebelikti elektroninių cigarečių ir pildyklių su skoniu, išskyrus tabako kvapą ir skonį. Tai numatė įsigaliojęs Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimas.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovai tikslino, kad tokie įstatymo pakeitimai iš principo reiškia, kad el. cigaretėse nebegali būti jokių kitų skonio elementų ar priedų, tik vienintelis – tabako.

Visgi tai, kas šiuo metu matoma prekyboje, toli gražu neprimena priimto įstatymo, sako ir šaltinis, kurio tapatybė Delfi žinoma.

Elektroninės cigaretės

Pasak jo, prekybininkai vis tiek randa būdų, kaip parduoti minėtas prekes.

„Rinkoje vyksta tie dalykai, apie ką buvo kalbėta ir anksčiau. Mes matome, kad elektroninių cigarečių importuotojai, suprasdami, kad be skonių jų verslas gali labai smarkiai nukentėti, priėmė sprendimą žaisti su produktais“, – teigė jis.

Vienas iš sprendimų, kaip pasakojo, yra ant vienkartinių elektroninių cigarečių pakelių pradėtas rašyti užrašas „tabako skonis“.

„Pagal galiojančius įstatymus Lietuvoje, tabako skonis nėra uždraustas. Tokiu atveju viskas legalu, bet tabako skonis pateikiamas su tokiu pat pakeliu, kaip anksčiau, kuris buvo mango, o kai paragauji prekės, tau pasidaro akivaizdu, kad tabaku ten nekvepia. Vartotojas yra suinteresuotas toliau įsigyti tuos gaminius, nes tuo atveju skonių draudimas neveikia, tik bėda ta, kad patikrinti produktus turi Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), bet aš, kaip pilietis, to įvertinti negaliu.

<...> jie turi vykdyti tyrimus laboratorijose, ar produkte yra to pridėtinio skonio, ar ne. Paragavus, akivaizdu, kad yra, bet to neužtenka, reikia įrodyti“, – aiškino šaltinis.

Kaip teigė, dar viena pastebėta tendencija, atskiras skonių ir nikotino mišinio pardavinėjimas.

„Tai nėra uždrausta, bet faktas, kad tai daroma ir yra suformuota tokia verslo praktika“, – sakė jis.

Galiausiai, kaip aiškino, išeina taip, kad teoriškai el. cigarečių skoniai yra uždrausti, o praktiškai įstatymas neveikia.

Prekyba vyksta toliau

Redakcija sulaukė ir skaitytojų nuotraukų, užfiksuotų Vilniuje esančiame „Akropolio“ prekybos centre.

Ant prekystalio vienoje įmonių užfiksuoti el. cigarečių pakeliai atrodė visai taip pat, kaip prieš draudimus.

Prekyba el. cigaretėmis

Redakcija kreipėsi į įmonę „Royal Smoke“, kuri paaiškino situaciją. Įmonės atstovė teigė, kad platinamos cigaretės pilnai atitinka po liepos 1d. pasikeitusį teisinį reguliavimą.

„Jų sudėtyje yra tik tokios medžiagos, kurios padeda atskleisti tabako skonį ir kvapą.

Kadangi, kaip žinoma, pasaulyje yra ne viena tabako rūšis, tai ir Lietuvos rinkoje galite rasti skirtingų gamintojų skirtingus tabako gaminius. Be to, skirtingų spalvų pakuotės yra labiau marketinginis dalykas ir neturi nieko bendro su skoninėmis cigaretėmis“, – komentavo ji.

Redakcija el. cigarečių su skoniais pabandė paieškoti bei įsigyti ir internete. Internetiniame puslapyje Ecodumas.com pabandžius užsisakyti el. cigarečių su skoniu, užsakymas buvo įvykdytas sėkmingai, o kai kurie gaminiai įsigyti siūlyti ir su nuolaida.

Kreipusis į UAB „Ecodumas“, kuri užsiima el. cigarečių ir jų priedų prekyba, įmonės direktorius Edvinas Izokaitis „Delfi“ aiškino, kad prekybą minėtame puslapyje vykdo visai ne jie, o kita įmonė, kuri yra registruota užsienyje.

„Šiame puslapyje prekyba verčiasi ne mūsų įmonė, tačiau viena užsienio kompanijų. Ji yra registruota užsienyje, o „Ecodumas“ jai yra suteikęs savo vardą. Ji pagal laisvų prekių judėjimą prekes gali parduoti visoje ES“, – sakė jis.

Registrų centre įmonės pateiktoje informacijoje nurodoma, kad oficialus UAB „Ecodumas“ interneto puslapis yra Ecodumas.lt, tačiau įėjus į svetainę nurodoma, kad ji yra užblokuota Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento dėl nustatytų pažeidimų.

Visgi Rekvizitai.lt nurodoma, kad internetinis įmonės puslapis šiuo metu yra Ecodumas.com. Šis puslapis nurodomas ir įmonės feisbuko paskyroje.

Gavo skundų, planuoja patikrinimus

Už naujojo įstatymo įgyvendinimą ir priežiūra numatyta atsakinga VVTAT.

Jos atstovai teigė, kad bendrai įsigaliojęs įstatymas nedraudžia naudoti skirtingas pakuotes ir įvairias spalvas pakuotėms ar elektroninių cigarečių korpusams, tačiau tai nereiškia, kad tokiu būdu galima bus pažymėti įvairius kvapus/skonius turinčias elektronines cigaretes ar elektroninių cigarečių pildykles su skysčiu, pritaikytu elektroninėms cigaretėms pildyti.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

„Ant vienkartinės elektroninės cigaretės ar elektroninės pildyklės gali būti nuoroda tik į tabako skonį ar kvapą, tačiau jei po tuo užrašu slepiasi kažkoks kitas skonis ar kvapas (ne tabako), tai būtų laikoma TKĮ pažeidimu“, – teigė atstovai.

Pasak jų, nustačius pažeidimus, susijusius su elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis, yra numatytos sankcijos.

Už nustatytų elektroninių cigarečių sudėties, kokybės ir ženklinimo reikalavimų pažeidimą juridiniai asmenys ir užsienio juridinių asmenų filialai baudžiami nuo 500 iki 1 000 eurų bauda.

Už šių reikalavimų pažeidimą, padarytą pakartotinai per vienus metus nuo baudos paskyrimo, juridiniai asmenys ir užsienio juridinių asmenų filialai baudžiami nuo 1 000 iki 2 000 eurų bauda.
Buvo teigiama, kad VVTAT liepos mėn. planuoja patikrinimus pažeidimams išaiškinti.

„Kol kas patikrinimai nebuvo atlikti, tačiau yra suplanuoti ir bus atlikti tiek pagal gautus pranešimus, tiek ir pagal numatytus patikrinimų planus“, – teigė atstovai.

VVTAT iki šios dienos yra gavusi iki 10 pranešimų/paklausimų apie galimus įstatymo pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)