Nors įprastai birželis tampa pigesnių produktų laikotarpiu dėl sezoninių prekių, šiemet turėjome brangimą, sakė „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas Delfi Ryto laidoje. Anot jo, pigiausias prekių krepšelis dabar kainuoja 69 eurus, nors pernai už identiškus produktus buvo galima sumokėti 53 Eur. Prekinių ženklų krepšelis brango 14 Eur ir dabar kainuoja 55 Eur.

„Brango beveik viskas. Mes tik vieną produktą užfiksavom, kuris pigo. Vėlgi, tai techninė korekcija – pigiausia kava. Daugiau parduotuvių įsivedė pigesnį analogą, atpigimas labai simbolinis, tik 1,6 proc. Rekordininkai: aliejus pabrango 143 proc., Jacobs kava ir grietinė 92 proc. Visur dviženkliai skaičiai ir jie virš 50 procentų“, – laidoje pasakojo A. Vizickas.

I. Genytė-Pikčienė mano, kad tai tik laikinas šių metų epizodas ir kitąmet stebėsime defliaciją, tačiau rugpjūtį naujienos dar nedžiugins, nors vartojimo sumažėjimo žmonės dar ir nejaučia.

Indrė Genytė-Pikčienė, Arūnas Vizickas

„Kitą mėnesį vis kalbėsime apie liūdną liepą, nes buvo padidintos elektros, dujų kainos. Tolesnė maisto kainų padėtis priklausys nuo to, koks šiemet bus derlius. Šitą situaciją kaitina karas Ukrainoje, nežinia, kokią dalį grūdų ji pateiks pasaulio rinkoms. Nežinomųjų geopolitine prasme labai daug“, – aiškino ekonomistė.

Anot A. Vizicko, yra matoma žaliavų korekcija, krenta grūdų kaina, stabilizuojasi mėsos ir pieno produktų kainos. Antrąją bangą turėtume išvysti liepą, rugpjūtį, nes situacija nestabili.

„Jeigu prekybininkai įjungs socialinę atsakomybę, iš dalies tai galės prisidėti prie to, kad mes kaip vartotojai patirsime mažiau išlaidų. Vienareikšmiškai čia turėtų pradėti dalyvauti ir Vyriausybė, nes tokie mastai tikrai pažeis socialiai pažeidžiamus sluoksnius. Ir tiesiog sakymas, kad mes kol kas nežinome, kas vyksta, kai aplinkui daug kas žino ir daro, tai yra privaloma į tą situaciją reaguoti“,– situaciją komentavo „Pricer.lt“ vadovas.

Ekspertų teigimu, rudenį, prasidėjus šildymo sezonui, pajusime didesnį vartojimo sumažėjimą: didės elektros kainos, o pramogoms, laisvalaikiui bei grožio paslaugoms liks mažiau pinigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)