„Vilniaus vandenų“ vadovas Saulius Savickas pažymi, kad įmonės taikomi tarifai sostinės regiono vartotojams padidės minimaliai.

„Esame didžiausia ir moderniausia šalies vandentvarkos bendrovė, kuri diegia ir tikslingai investuoja į mažas kainas vartotojams padedančius išlaikyti sprendimus. Kaip ir kitas šalies įmones, mus veikia makroekonominiai veiksniai, ypač auganti infliacija, įtempta geopolitinė aplinka ir brangstantys energetiniai resursai. Vis dėlto net ir kylantys tarifai leis sostinės regiono gyventojams ir toliau mokėti už vandenį bei nuotekų tvarkymą vieną mažiausių kainų Lietuvoje“, – sako S. Savickas.

„Vilniaus vandenys“ paslaugų tarifus buvo priversti peržiūrėti dėl technologinių medžiagų ir kuro sąnaudų augimo, aplinkos taršos mokesčių pokyčių, ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudų, kurioms įtaką daro vykdomos investicijos, bei kitų neišvengiamų būtinųjų sąnaudų pokyčio.

Bendrovė praneša, kad daugiabučiuose namuose gyvenantiems privatiems klientams geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina pakils 10,1 proc. iki 1,20 euro už kubinį metrą be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Su PMV jiems tarifas sieks 1,45 euro už kubinį metrą. Gyvenantieji individualiuose namuose už kubinį metrą mokės 1,18 euro be PVM, arba 1,43 euro su PVM – taip pat dešimtadaliu daugiau.

Įmonėms geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina didės 9,7 proc. iki 1,24 euro (be PVM) už kubinį metrą arba 1,50 euro (su PVM) už kubinį metrą.

VERT duomenimis, ėmus taikyti naujus įkainius, vartotojų, atsiskaitančių už paslaugas bute, mokama suma už geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas sudarys apie 0,5 proc. vidutinių šeimos pajamų ir neviršys 4 proc. vidutinių šeimos pajamų ribos.

Sostinės vandentvarkos įmonės vadovo teigimu, savotišku įkainių augimo buferiu pasitarnavo investicijos į įmonės valdomą miesto ir regiono infrastruktūrą, tikslingas „Vilniaus vandenų“ perėjimas prie atsinaujinančios energetikos šaltinių bei kiti įmonės veiklos procesus atnaujinantys ir keičiantys projektai.

Vien pernai investicijoms sostinės vandentvarkos bendrovė skyrė 30,6 mln. eurų.

„Tuo metu, kai elektros energijos kainos nesustabdomai kyla, „Vilniaus vandenys“ elektrai gaminti išnaudoja veikloje susidarančias biodujas, ant pastatų stogų įsirengėme saulės elektrines. Išlaidas rekordiškai aukštoms tradicinių degalų kainoms pavyko amortizuoti automobilių parke didinant elektromobilių dalį. Vis dar dideliu rūpesčiu išlieka vandens tiekimo ir nuotekų infrastruktūra, kurios apie 60 proc. dalis yra eksploatuojama daugiau kaip 30 metų, tačiau tam teikiame prioritetą. Jeigu įmonė nesiektų įtvirtinti savo lyderystės moderniais sprendimais, neabejoju, situacija su paslaugų įkainiais galėtų atrodyti visai kitaip“, – sako „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Pastarąjį kartą įmonės paslaugų tarifai keitėsi pernai rugpjūtį – tąkart butuose gyvenantiems klientams įkainis mažėjo, o individualiuose namuose gyvenantiems padidėjo simboliniu centu.

„Vilniaus vandenys“ geriamąjį vandenį tiekia ir tvarko nuotekas daugiau nei 270 tūkst. klientų Vilniuje bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose. Per parą bendrovė patiekia apie 93 tūkst. kubinių metrų vandens ir surenka bei išvalo daugiau nei 111 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją