„Pensijų anuitetų fondas išlieka tvarus nepaisant visų nepalankių aplinkybių – infliacijos, karo, akcijų kainų kritimo. Šiais neramiais laikais svarbiausia – išlaikyti stabilumą ir vykdyti įsipareigojimą mokėti gavėjams ne mažesnes nei numatyta išmokas“ – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Šiuo metu Pensijų anuitetų fondo turtas siekia 18 mln. eurų. Tai – 2,3 karto daugiau nei prieš metus. Gavėjų skaičius per metus išaugo 2,7 karto ir perkopė 1,3 tūkstančio. Nuo 2021 m. liepos iki 2022 m. birželio išmokėta 663,3 tūkst. eurų pensijų anuitetų išmokų. Vidutinė mėnesio išmoka – 64 eurai.

Skaičiai rodo, kad pensijų anuitetą besirenkantiems žmonėms svarbiausia yra paveldėjimo galimybė – 68 proc. gavėjų pasirinko standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu. Tokiu atveju, jei žmogus nesulauktų 80 metų amžiaus, neišmokėtos iki to amžiaus pensijų anuitetų išmokos atitektų jo paveldėtojams. 20 proc. gavėjų pasirinko standartinį pensijų anuitetą, kuris užtikrina didžiausias visą gyvenimą mokamas išmokas, tačiau be paveldėjimo galimybės.

12 proc. anuitantų rinkosi atidėtąjį pensijų anuitetą. Šiuo atveju į „Sodros“ Pensijų anuitetų fondą pervedama tik dalis gavėjų sukauptos sumos, už kurią bus mokamos pensijų anuiteto išmokos visą likusį gyvenimą nuo 85 metų amžiaus. Iki to laiko kintamo dydžio periodines pensijų išmokas moka pensijų kaupimo bendrovės – šios išmokos gali didėti arba mažėti priklausomai nuo pensijų fondo investavimo rezultatų.

„Svarbu suprasti, kad žmonės, pasirinkę atidėtuosius pensijų anuitetus, prisiima investavimo riziką – tai matome ir šiuo komplikuotu laikmečiu. Standartinių pensijų anuitetų išmokos išlieka stabilios, o periodinės išmokos šiais metais mažėja. Pažiūrėję į turto išsaugojimo pensijų fondų rezultatus matome, kad šiemet periodinių išmokų vertė krito apie 8,6-12,3 proc.“ – sako Daiva Gerulytė.

Dvejojantiems, kokį pensijų anuitetą pasirinkti savo konkrečiu atveju, „Sodra“ ruošia specialų interneto testą, kuris leis išsigryninti prioritetus ir pasirinkti kiekvienam gavėjui optimaliai tinkantį variantą. Tikimasi, kad šis įrankis bus pristatytas jau šį rudenį.

Investavimo modelis pasiteisino

Pensijų anuitetų fondo investavimo strategijoje privalu įvertinti ilgalaikį įsipareigojimų horizontą, todėl didelę PAF turto dalį sudaro akcijos. Pagal pasirinktą modelį investavimo pelnas yra fiksuojamas etapais.

„Kadangi akcijos sudaro apie 75 proc. fondo turto, jo vertė trumpuoju laikotarpiu svyruoja labiau, bet užtikrina didesnį ilgalaikį augimą. Matėme tai per dvejus veiklos metus – buvo ir turto vertės pakilimų, ir nuosmukių. Vis dėlto, rezultatai pateisina pasirinktą strategiją – iki 2021 m. pabaigos uždirbta 738 tūkst. eurų realizuoto pelno ir tai padeda atlaikyti šių metų negandas“ – pabrėžia Pensijų anuitetų skyriaus vadovė D. Gerulytė.

Pensijų anuitetų fondo administravimo išlaidoms skiriama ne daugiau kaip 2,5 proc. kiekvieno pensijų anuitetų gavėjo vienkartinės įmokos, o investavimo pelnas skiriamas pensijų anuitetų mokėjimo veiklos išlaidoms padengti. Pavyzdžiui, garantuotoms palūkanoms ar nuostoliams susidarantiems dėl išmokų faktiškai ilgiau nei planuota gyvenantiems anuitantams. Likusi dalis paskirstoma pensijų gavėjams. Pensijų anuitetų fondas taip pat gali turėti pelną ir iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, jei išmokos mažesnės nei planuota nustatant pensijų anuitetų dydžius.

„Šiemet uždirbtas investavimo pelnas kol kas nebus skirtas pensijų anuitetų didinimui – jį nuspręsta palikti fonde kaip atsargą veiklos tvarumui užtikrinti. Šiemet pensijų anuitetų gavėjai gaus vienkartines išmokas iš pelno, kuris susidarė iš kitų šaltinių, o investavimo pelnas bus išskirstytas gavėjams tuomet, kai situacija rinkose pagerės“ – paaiškina „Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša.

Atsižvelgiant į PAF Tarybos rekomendacijas, šiais metais investavimo pelnas bus skirtas garantuotų palūkanų išlaidoms, neigiamam 2021 m. mirtingumo rezultatui padengti, gyvenimo trukmės rizikos valdymo rezervams suformuoti bei pensijų anuitetų fondo veiklos tvarumui užtikrinti. Dėl šiais metais pensijų anuitetų gavėjams nepaskirstyto pelno paskirstymo bus sprendžiama kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją