„Turėjome rimtą diskusiją ir koalicijos viduje, ir frakcijų viduje, po diskusijų su premjere, finansų ministre, mūsų ekspertais buvo prieita prie išvados, kad šiuo keliu tikrai nebus einama“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

Kalbėdamas apie iniciatyvą sumažinti PVM būtiniausiems maisto produktams, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys akcentuoja, kad nereguliuojamoje rinkoje tokia lengvatos dalis paprasčiausiai nugula ne į vartotojų, o į verslo kišenę.

„Yra paklausos – pasiūlos kreivė, kur ji susikerta, kiek vartotojai yra pasiruošę mokėti už prekę, tiek ji kainuoja. Jeigu dabar mes perkame tuos produktus už tam tikrą kainą, verslas mato, tai iš esmės yra būtinoji prekė, nei daugiau nei mažiau mes jos nesuvartosime.

Jeigu mes sumažinsime kainas, žmonės nepradės daugiau valgyt. Jie suvalgo tiek, kiek suvalgo. Labai mažiau valgyti taip pat nepradės. Ta kaina nusistovėjusi“, – aiškino jis.

Pasak politiko, praktiškai jokio efekto kainų sumažėjimui neduotų ir Seime jau atmesta opozicijos iniciatyva sumažinti akcizus kurui.

„Pažiūrėkit Ukrainoje, kur yra beprotiškos kainos, milžiniškas trūkumas. Žmonėms reikia važiuoti, jie bando gauti, perka tą kurą iš visų galų ir vis tiek juda į priekį, nes tai kaip ir būtinoji prekė. Kištis į tai netikslinga“, – pabrėžė P. Saudargas.

Tuo tarpu kalbėdamas apie opozicijos iniciatyvą atidėti elektros tiekėjo pasirinkimo terminą, Seimo pirmininkės pavaduotojas tvirtino šiame procese apskritai neįžvelgiantis jokios problemos, dėl kurios rinkos liberalizaciją reikėtų atitolinti.

„Liko 18 proc. nepasirinkusių. Per likusią savaitę tikrai dar dalis pasirinks, nes aš irgi visiškai neseniai pasirinkau. Jeigu galima nepasirinkti, tu gal lauki, žiūri, galvoji. Kita vertus, nėra didelės tragedijos, jeigu ir nepasirinks. Tai vieną ar kitą mėnesį mokės euru dviem brangiau ir viskas, pasirinks tada“, – tikino jis.

Vis tik konservatorius neatmeta, kad antroje metų pusėje, matant aiškesnes ekonominės raidos prognozes, bus imamasi papildomų infliacijos padarinius mažinančių sprendimų paieškų. Tačiau, jis pažymi, kad veikiausiai būtų einama ne mokesčių mažinimo, o kompensacijų dėl kylančių kainų keliu.

„Galbūt rudenį bus grįžtama prie tų sprendimų, nes tikrai niekas nesako, kad situacija labai stabili ir prognozuojama, kad čia nieko nereikės daryti. Tai sako visi, sutinka ir Vyriausybė, ir valdančioji dauguma, kad greičiausiai kažkokie amortizuojantys augančias energetikos kainas sprendimai tikrai bus“, – sakė P. Saudargas.

ELTA primena, kad keletą savaičių dėl progos pateikti savo „antiinfliacinius“ siūlymus Seimo posėdžius boikotavusi opozicija antradienį galiausiai pristatė keturis parengto paketo projektus. Tačiau jau po pateikimo visi jie buvo atmesti.

Plenariniame posėdyje buvo teikiami projektai, susiję su pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kuro akcizų mažinimu, neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimu ir elektros rinkos liberalizavimo proceso atidėjimu.
Leonardas

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją