Anot M. Dubnikovo, Europos valstybėse, taip pat didžiosiose pasaulio ekonomikose, nedarbo lygiai yra itin žemi, o visi norintys gali rasti darbą. LVK atstovo teigimu, dažniausiai emigruojančių Lietuvos darbuotojų pasirenkamose šalyse – Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje ir Vokietijoje – nedarbo lygiai siekia atitinkamai 5, 3,8 ir 4 proc.

M. Dubnikovas mano, kad dėl to aukštos kvalifikacijos darbuotojai netrukus gali būti aktyviai viliojami šių ar kitų valstybių darbdavių.

„Jose arba pilnas užimtumo lygis, netgi žemiau pilno užimtumo lygio. Tai reiškia, kad turime riziką, jog artimiausiu metu mūsų žmonės bus viliojami. Ir bus viliojami kvalifikuoti žmonės“, – antradienį Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos konsultacijoje-diskusijoje „Profesinio orientavimo reforma: iššūkiai ir tikslai“ kalbėjo M. Dubnikovas.

„Iš verslo pusės matau rizikų verslui išlaikyti kvalifikuotus žmones, nes jie bus viliojami labai stipriai“, – pridūrė jis.

LVK viceprezidentas tikino turįs pavyzdžių, kaip kvalifikuoti specialistai iš Lietuvos kviečiami atostogų į turistų pamėgtas vietoves, kur kartu yra mokomi darbdavio valstybinės kalbos, vėliau gauna darbo pasiūlymą, o patys tiesiog įsipareigoja pas jį dirbti.

„Pavyzdžiui, medicinos darbuotojas su visa šeima kviečiamas atostogauti Kanarų salose, su intensyviu kalbos kursu. Po to pasiūloma važiuoti į šalį darbui, gyvenamajam plotui, vietą mokykloje vaikams gauti. Su vieninteliu įsipareigojimu – jei, pavyzdžiui, medicinos darbuotojas, tarkime, Švedijoje, nepereis dirbti į kitą įstaigą (nes kita medicinos įstaiga taip pat vilioja)“, – pasakojo M. Dubnikovas.

Dabartinė padėtis Europos valstybių darbo rinkose, jo teigimu, darbuotojams yra „didžiulė galimybė“ įgyti kvalifikaciją, įsikurti užsienyje. Europą ekspertas vadina „500 mln. gyventojų regionu, kuriame darbo yra visiems ir darbuotojų trūksta“.

Lietuvoje kvalifikuotas žmogus yra plačiau vertinamas, o iš kitos pusės, netgi jei jaunas žmogus nori pamatyti pasaulį ir įgyti kvalifikaciją ir vėliau galbūt grįžti į Lietuvą, tam galimybės yra praktiškai beribės“, – svarstė M. Dubnikovas.

„Turime iš vienos pusės riziką, kad mūsų žmonės nutekės. Bet iš kitos, turime milžiniškas galimybes būti ES dalimi, dirbti, grįžti į Lietuvą, dirbti ir daryti ją saugesne“, – apibendrino LVK viceprezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją