Svarbu suprasti, kad liberalizacijos termino prailginimas nieko nekeičia vartotojams: nei tiems, kurie sutartis jau pasirašė, nei tiems, kurie to dar nepadarė, sako LNETA vadovas.

„Pirmuoju atveju sutartis su tiekėjais jau pasirašiusiems vartotojams tiekimas bus tęsiamas, jei jis jau pradėtas, arba pradedamas tiekti naujojo tiekėjo, jei buvo pasirinktas tiekimas nuo liepos 1 d. Jiems bus taikoma valstybės numatyta kompensavimo sistema, kai kompensuojami 9 ct/kWh nuo turimos kainos, bet ne daugiau nei iki 24 ct/kWh.

Antruoju atveju sutarčių dar nepasirašiusiems vartotojams, atsiranda galimybė tai spėti padaryti laiku ir gauti geresnę elektros kainą nei ta, kurią tektų mokėti nepasirinkus. Jei iki birželio 26 d. tiekėjo namų ūkis nepasirenka, elektra bus pradėta tiekti garantinio tiekimo. Garantinio tiekimo prognozuojama kaina liepos mėnesiui yra 0,38 ct/kWh. Žinoma, ji mažės dėl valstybės kompensavimo sistemos, tačiau kadangi kompensuojami tik 9 ct/kWh, garantinį tiekimą gausiantys namų ūkiai, prognozuojama, mokės 0,29 ct/kWh. Tuo tarpu jei namų ūkis pasirinks tiekėją su ne didesne nei 33 ct/kWh kaina, pritaikius kompensaciją, pirmuosius šešis mėnesius, kai kompensavimo sistema bus įgyvendinama, elektros kaina vartotojams bus 24 ct/kWh, kas yra 5 ct mažiau nei garantinio tiekimo“, – padėtį elektros rinkoje komentuoja V. Juraitis.

Tad termino pratęsimas, pasak LNETA vadovo, suteikia papildomą savaitę sprendimo nepriėmusiems gyventojams pasirinkti tiekėją ir taip gauti šiandien mažiausią įmanomą elektros kainą vietoj didesnės kainos, kurią tektų mokėti garantiniam tiekimui, jei sutartis su tiekėju pasirašyta nebus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)