Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina politikus „baigti mėtyti lengvus pinigus" ir padėti gyventi realybėje, nes gresia recesija.

„Yra didelė tikimybė, kad nuo teorijų apie stagfliaciją globali ekonomika pereina į recesiją ir tai galime matyti jau šį rudenį ar žiemą, o tai reiškia, kad Lietuvoje ekonominė krizė atsibels taip pat dviejų–trijų mėnesių lago (vėlavimo) laikotarpyje", – teigė ji.

Ministrės pirmininkės patarėjas ekonomikai V. Navickas „Žinių radijuje“ sukritikavo buvusios prezidentės prognozes.

„Abejoju buvusios prezidentės ekonominėmis žiniomis. Ji tikriausiai ruošiasi rinkimams ir bando įaudrinti Lietuvos žmones. Duomenyse matome priešingą problemą – ne recesiją, o Lietuvoje vis dar smarkią infliaciją, kuri pasiekė 18,5 proc. gegužę, ir nėra signalų, kad ji mažėtų“, – sako V. Navickas.

Jo vertinimu, recesijos galima išvengti.

„Rizika – (didindami palūkanų normas – Delfi) centriniai bankai per daug pristabdys ekonomikas, kad atsikratytume infliacijos problemos ir tame procese galime įšokti į recesiją. Bet jeigu užstabdys tiek, kiek reikia – kad infliaciją sustabdytume, teoriškai recesijos galima išvengti“, – teigia ekonomistas.

V. Navickas mano, kad Lietuvos ekonomikai šiemet pavyks išlikti pliuse.

„Prieš porą savaičių kalbėjau su Tarptautinio valiutos fondo delegacija, kuri lygiai taip pat sumažino Lietuvos BVP augimo prognozę iki 2 proc. Tikėkimės, kad taip ir bus – į recesiją nepapulsime.

Bet prisiminkime, kad gyvename karo ekonomikoje, 0 proc. ar 2 proc. būtų labai geras rezultatas, žinant, kas dedasi gretimoje šalyje“, – kalbėjo V. Navickas.