Panevėžio apygardos teismas antradienį panaikino bendrovei nepalankią Panevėžio apylinkės teismo pernai sausį priimtą nutartį ir atsižvelgdamas į LAT argumentus sumažino už baudą priskaičiuotas palūkanas.

„Atsižvelgiant į pareiškėjai (PST – BNS) paskirtos baudos dydį (8,5 mln. eurų) ir į teisiniu reguliavimu nustatytą procentinę palūkanų išraišką, palūkanos už 180 dienų laikotarpį šiuo atveju sudarytų 251,9 tūkst. eurų“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas taip pat įpareigojo antstolį iš naujo perskaičiuoti savo atlygį už palūkanų išieškojimą.

„Pripažinus, kad išieškotinos palūkanos paskaičiuotos neteisingai taikant konkurencijos įstatymo nuostatas, nekvestionuojant antstolio teisės į vykdymo išlaidų atlyginimą, daroma išvada, kad atitinkamai turi būti perskaičiuojamas ir atlygis antstoliui“, – rašoma teismo nutartyje.

Panevėžio apylinkės teismas pernai buvo atmetęs PST skundą, kuriuo bendrovė nesutiko, kad palūkanas už baudą išieškojęs antstolis už savo darbą turėjo gauti 385,9 tūkst. eurų atlygį. Bendrovė ginčijo, jog palūkanos turi būti paskaičiuotos už visą bylinėjimosi teisme laikotarpį bei papildomai už 180 dienų – iš viso 1,385 mln. eurų.

LAT balandį paskelbė, kad palūkanas už baudą antstolis apskaičiavo neteisingai ir nurodė Panevėžio apygardos teismui ginčą dėl jų nagrinėti iš naujo.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų, o bankrutuojančiai Vilniaus statybų bendrovei „Active construction management“ (buvusiai „Irdaivai“) – 3,7 mln. eurų baudas už tai, kad jos prieš septynerius metus buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) 2020 metų vasarą sutiko leisti PST mokėti baudą dalimis, tačiau Konkurencijos taryba tokį sprendimą apskundė teismui. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiemet sausį galutinai nutarė, kad antstolis, leidęs PST dalimis sumokėti baudą, viršijo įgaliojimus.

PST balandį BNS nurodė, jog jau yra sumokėjęs daugiau nei 2,165 mln. eurų.

VMI dar 2020 metų gruodį kreipėsi į Europos Komisiją (EK) dėl valstybės pagalbos, išdėstant PST skirtos 10,3 mln. eurų (su palūkanomis) baudos mokėjimus. Gegužės pabaigoje VMI gavo EK išaiškinimą, jog PST gali dalimis mokėti jai skirtą baudą, tačiau su papildomomis 3,65 proc. palūkanomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją