Kartu ministrė akcentuoja, kad tiek tarptautinių, tiek Lietuvos institucijų vertinimu, šalies bendrasis vidaus produktas šiemet augs apie 1,5 proc., o kitų metų ekonominė padėtis bus aiškesnė rudeniop.

„Tiek Tarptautinio valiutos fondo, tiek Lietuvos banko, tiek FM vertinimais numatomas vis dar ekonomikos augimas, jis mažesnis nei buvo prieš Rusijos invaziją į Ukrainą. Sumažintos projekcijos 2 proc. punktais – šiuo metu apie 1,5 proc. augimą numato tiek tarptautinės institucijos, tiek ministerija“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Skaistė.

Vis tik ministrė akcentavo, kad šiuo metu sunku prognozuoti, kaip keisis Lietuvos ekonomika, o tolesnė jos raida priklausys nuo karo Ukrainoje eigos, tolesnių sankcijų Kremliui bei jų poveikio Europos Sąjungai (ES).

„Jei su mumis susijusios rinkos stos, o ES ekonomika augs mažiau, natūralu, kad tai turės poveikį ir Lietuvos ekonomikai“, – aiškino G. Skaistė, dar pridūrusi, jog Finansų ministerija recesijos „kol kas nenumato“.

„Tačiau neapibrėžtumas iš tiesų labai didelis. Manau, kad aiškesnį vaizdą, kaip ekonomika atrodys kitais metais, matysime šį rudenį“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį sumažino euro zonos ekonomikos augimo 2022 m. ir 2023 m. prognozę.

ECB duomenimis, ekonomika šiemet paaugs 2,8 proc., o kitąmet – 2,1 proc. Bankas anksčiau prognozavo atitinkamai 3,7 proc. ir 2,8 proc. augimą.

Pasak ECB, Rusijos Ukrainoje sukeltas karas „trikdo prekybą, lemia žaliavų stygių ir prisideda prie energijos ir pagrindinių prekių kainų augimo“. Finansų institucija pridūrė, kad šie veiksniai „ir toliau neigiamai veiks pasitikėjimą ir stabdys augimą, ypač netolimoje ateityje“.

Tuo metu Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus anksčiau birželį teigė skeptiškai vertinantis viešojoje erdvėje pasirodžiusius ekonomistų teiginius, kad artimiausią žiemą arba pavasarį galime sulaukti ekonominės krizės. Pasak jo, labiau tikėtina yra sulaukti neigiamų rodiklių atskirais ketvirčiais, kurie būtų labiau techniniai, negu lemiantys realią krizę ar recesiją.