„Tuo tarpu kainoms, kur jos yra reguliuojamos, buvo pasiūlytos dalinės energijos kainų kompensacijos, nes būtent energijos kainos daro tai, kad infliacijos lygis yra toks didelis, todėl buvo pasiūlytos kompensacijos dujų ir elektros vartotojams“, – trečiadienį žurnalistams teigė G. Skaistė.

Ministrė pridėjo, kad Vyriausybės pasiūlytos priemonės buvo pačios taikliausios ir tą patvirtino Lietuvoje besilankiusi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misija. Anot jos, papildomi sprendimai, kurie galėtų būti daromi, priklauso nuo ateities ekonomikos projekcijų.

„Atsižvelgiant į tas projekcijas, kurias turime šiandien, buvo pasiūlytas valstybės biudžeto pakeitimas, kuris yra priimtas ir jo priemonės dar tik ateis į ekonomiką“, – sakė G. Skaistė.

„Stebime infliacijos tendencijas ir jeigu jos pasirodys, kad eina kažkaip kitaip negu prognozuoja dabar Finansų ministerija, tuomet papildomi sprendimai galėtų būti pasiūlyti ir mes apie juos diskutuojame su kitomis ministerijomis, bet šiuo metu poreikio papildomoms priemonėms nenumatome ir sprendimai bus padaryti tuomet, kai matysime, kaip atrodo infliacijos tendencijos metų pabaigoje“, – pridėjo ji.

G. Skaistė aiškino, kad siūlymai mažinti degalų akcizus bei Pridėtinės vertės mokestį (PVM) maistui gali būti neefektyvūs, nes praktika rodo, kad didžiąją dalį naudos sektoriuose, kur kainos nėra reguliuojamos, gauna ne pirkėjas, o gamintojas.

„Manome, kad šiuo metu taiklesnės priemonės yra arba nukreipiant jas į tas sektorius, kur kainos yra reguliuojamos, arba atliepiant infliaciją tuose sektoriuose, kur kainos nėra reguliuojamos“, – tvirtino finansų ministrė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį dėl pasipiktinimo valdančiaisiais susivienijusi Seimo opozicija parengė rezoliuciją, kurioje pateikti ambicingi siekiai.

Opozicija reikalauja besibaigiančioje Seimo pavasario sesijoje visą dėmesį skirti tik, pasak jų, būtiniausių ir neatidėliotinų socialinių ir ekonominių klausimų sprendimui, tarp kurių yra PVM maistui ir akcizų kurui mažinimas.

Kuro kainomis šią savaitę taip pat piktinosi ir konservatorius, Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Jis savo feisbuko paskyroje piktinosi, kad Lietuvoje degalų kainos didesnės nei Vokietijoje.

„Kuro kainos kyla kiekvieną dieną. Pralenkėme net vokiečius. Palyginimui, šios dienos kuro kainos Lietuvoje ir Vokietijoje. Gal vertėtų peržiūrėti akcizus taip, kaip padarė vokiečiai? Kad nors kažkiek stabilizuotume kuro kainų augimą?“ – rašė Palangos meras.