„Tai – svarbus įvykis mūsų šalies ekonomikai, nes į Taivaną, kurio ekonomika yra viena pirmaujančių pasaulyje technologijų srityje, pirmą kartą išvyks dirbti mūsų deleguotas atstovas. Tikiuosi, kad išrinktas prekybos atstovas ne tik sėkmingai vadovaus Lietuvos prekybos atstovybei, bet ir suteiks impulsą siekiant pritraukti daugiau investicijų, padės vystyti lietuviškos kilmės prekių ir paslaugų eksportą, skatins abipusį technologinį bendradarbiavimą, turizmą ir veiklą kitose srityse“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Į prekybos atstovo Taipėjuje pareigas gali pretenduoti asmenys, turintys ne žemesnį kaip bakalauro kvalifikacinį laipsnį teisės, verslo, ekonomikos arba politikos mokslų srityse arba ne žemesnį kaip bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir ne mažesnę kaip dvejų metų darbo tarptautinio bendradarbiavimo srityje patirtį. Pretendentai į pareigas privalo mokėti anglų kalbą C1 lygiu.

Paraiškos priimamos iki birželio 30 d. imtinai.

Galimybė Ekonomikos ir inovacijų ministerijai steigti Lietuvos prekybos atstovybes tose šalyse, kuriose neturime savo diplomatinių atstovybių ar konsulinių įstaigų, atsirado pernai rugsėjį, kai Seimas pritarė tai nustatantiems Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimams.

Prekybos atstovybės ar tiesiog atstovybės be diplomatinio statuso yra įprastas atstovavimo valstybės interesams būdas ekonominės politikos srityje. Pavyzdžiui, šiuo metu tokias atstovybes Taivane turi 66 valstybės, iš jų 15 Europos Sąjungos valstybių narių, tarp kurių – Suomija, Vokietija, Prancūzija, Švedija, Slovakija ir kitos.