„Coherent Solutions“: Vilniaus biuro atidarymą šiek tiek paspartino įvykiai Baltarusijoje

JAV programinės įrangos kūrimo įmonė „Coherent Solutions“ teigia, kad Rusijos kariniai veiksmai paveikė bendrovę tiesiogiai, nes vienas iš kompanijos padalinių „ISsoft“ yra įsikūręs Lvive.

„Iki šiol situacija Lvive yra sąlyginai rami, tad dauguma darbuotojai nusprendė likti šalyje ir dirbti savo darbą. Situacija Ukrainoje nepaliko abejingų, mūsų kolegos skirtingose šalyse aktyviai įsitraukė į iniciatyvas, taip pat patys asmeniškai ėmėsi remti ukrainiečius daiktais, aukodami pinigus ar prisidėdami prie savanoriškų iniciatyvų“, – komentuoja bendrovės Lietuvoje „Coherent Solutions“ vadovė Lina Šiumetė.

Pasak pašnekovės, kadangi Ukraina yra viena iš kompanijos veiklos šalių, tarptautiniu mastu „Coherent Solutions“ inicijavo humanitariniams tikslams skirtų lėšų rinkimo kampaniją.

„Šia iniciatyva kvietėme savo partnerius ir darbuotojus aukoti pinigus nuo karo nukentėjusiems žmonėms. Nuo kovo mėnesio buvo surinkta 51 tūkst. 522 USD, kurią įmonė padvigubino ir tarptautinei UNICEF organizacijai iš viso pervedė 103 tūkst. 45 USD“, – kalbėjo vadovė.

Lina Šiumetė

Anot jos, atskiros šalys turėjo ir savo vietinių iniciatyvų, skirtų paremti Ukrainos žmonėms.

„Coherent Solutions“ Lietuvos biuras kartu su viešąja įstaiga „Gelbėkit vaikus“ sukūrė platformą Herojams.lt. Tai svetainė, skirta prisidėti prie savanoriškų organizacijų paramos teikimo. Svetainėje besilankantys žmonės mato susistemintą informaciją apie Lietuvoje esančių ukrainiečių poreikius.

„Per du mėnesius nuo Herojams.lt įkūrimo pradžios platformoje buvo įkelta daugiau nei 1500 poreikių, žmonės paaukojo per 3000 įvairių daiktų, įskaitant mokyklai reikalingus daiktus, buities prietaisus ir kitą techniką. Platformos administratoriai skaičiuoja, jog bendra paaukotų daiktų vertė siekia mažiausiai 150 tūkst. eurų“, – sakė L. Šiumetė.

Lietuvos padalinyje šiuo metu dirba nemaža dalis specialistų iš Baltarusijos, yra ir kolegų ir iš Ukrainos.

„Esame tarptautinė kompanija ir žmonių tautybė mums nėra svarbus veiksnys – kandidato priėmimą į įmonę lemia jo kvalifikacija, turimos žinias bei atitikimas įmonės bei demokratinėms vertybėms.

Dar vienas svarbus aspektas – tinkamas anglų kalbos žinių lygis“, – apie reikalavimus kalbėjo L. Šiumetė.

„Coherent Solutions“ vadovės Lietuvoje teigimu, IT sektoriaus rinka šalyje yra stipri ir konkurencinga, veikiančios kompanijos sparčiai plečiasi.

„Šiuo metu įmonėje dirba daugiau nei 100 specialistų, per artimiausius dvejus metus planuojame šį skaičių patrigubinti. Kalbant apie dabartinę situaciją, esame augimo ir plėtros etape, kas savaitę biure turime naujų kolegų“, – sako ji.

Informacinės technologijos, asociatyvi nuotr.

Lietuvoje bendrovė įsikūrė 2020 metų gruodį.

„Taip, Vilniaus biuro atidarymą šiek tiek paspartino Baltarusijoje vykę protestai prieš A. Lukašenką, tačiau sprendimas steigti padalinį jau buvo priimtas gerokai anksčiau“, – sako L. Šiumetė.

„Coherent Solutions“ komentuoja, kad Minske veikianti „ISsoft“ įmonė palaipsniui trauksis, darbuotojų skaičius bus mažinamas. Šiuo metu įmonė dirba įprastu režimu, tačiau įsidarbinti norintys žmonės priimami su papildoma sąlyga, jog sutinka persikelti dirbti į bet kurį kitą Europoje ar JAV veikiantį biurą.

Planuojama, jog šių metų pabaigoje Baltarusijos įmonėje dar dirbs apie 1 tūkst. darbuotojų.

„Kompanijos padalinio Baltarusijoje mažinimas nėra skubotas sprendimas. Politinė šalies situacija ir nestabili rinka daro tiesioginę įtaką mūsų verslui, tampa sudėtinga rasti naujų klientų, kurie norėtų dirbti su partneriais Baltarusijoje.

Dėl šių priežasčių kompanija ieško alternatyvių sprendimų, kurie padėtų išsaugoti darbuotojus ir turėtų kuo mažesnį neigiamą efektą“, – teigiama komentare.

2020 metų gruodį „Investuok Lietuvoje“ skelbė, kad „Coherent Solutions“ pranešė apie planus Lietuvoje atidaryti programinės įrangos kūrimo centrą.

Pasak agentūros, „Coherent Solutions“ pagrindinė būstinė įsikūrusi Mineapolyje, tai yra amerikiečių įmonė, kilusi iš Baltarusijos. Minske gimusio Igorio Epšteino 1995 metais įkurta įmonė savarankiškai finansavo savo stabilų augimą.

I. Epšteinas aiškino, kad biurą Vilniuje nuspręsta kurti dėl aukštos technologijų srities darbuotojų kompetencijos bei gerų anglų kalbos įgūdžių. Pasak jo, šalis buvo patraukli investuoti ir todėl, kad joje apskritai paprasta užsiimti verslu, be to, ji yra arti Baltarusijos.

Kompanija „Coherent Solutions“ yra registruota JAV, plėtra Europoje pradėta planuoti dar 2017 metais. Įmonė kuria individualizuotą programinę įrangą, programėles mobiliesiems įrenginiams, debesų technologijas, UX/UI, blokų grandines, daiktų interneto technologijas bei kitus IT produktus.

EPAM: Ukrainos klausimas asmeniškas

Pasaulinės technologijų lyderės, skaitmeninių platformų inžinerijos ir programinės įrangos kūrimo paslaugų teikėjos „EPAM Systems“ (EPAM) įkūrėjai kilę iš Baltarusijos, tačiau bendrovė pabrėžia, kad yra tarptautinė kompanija.

Jos atstovai teigia, kad sprendimas atidaryti naują programinės įrangos ir inžinerinės platformos centrą Vilniuje buvo priimtas kur kas anksčiau, nei prasidėjo 2020 metų protestai Baltarusijoje.

„Pradėjome samdyti specialistus Lietuvos rinkoje ir iš kitų šalių 2020 metais. Šiandien Lietuvos padalinyje dirba jau daugiau kaip 600 EPAM darbuotojų iš 16 šalių“, – komentuoja bendrovės „EPAM sistemos“ generalinis direktorius Linas Grinevičius.

Anot jo, nors Lietuvos informacijų ir ryšių technologijų sektorius labai dinamiškas, vis dėlto talentų rinkos ištekliai riboti ir ji neauga greitai.

Kalbėdamas apie Ukrainą jis sako, kad tai yra bendrovei asmeniškas klausimas.

„Ukrainoje turime paveiktą 14 tūkst. darbuotojų, šeimų, draugų ir partnerių tinklą. Savo žmonėms ir jų šeimoms teikiame pirmenybę. Kompanija prisitaikė prie karo situacijos nuo pirmos minutės. Kartu su ES vyriausybių pagalba EPAM įkūrė dešimčių tūkstančių savanorių ir regioninių paramos komandų tinklą Europoje ir šalyse kur veikia kompanija“, – sakė L. Grinevičius.

Jo teigimu, bendrovė stengiasi suteikti humanitarinę pagalbą, įskaitant ir transportą, apgyvendinimą, aprūpinimą ir finansinę paramą, kompanijos darbuotojams ir jų šeimoms, taip pat ir persikėlimo į kitą gyvenamą ar darbo vietą galimybes.

Asociatyvi nuotr.

„Kovo pradžioje paskelbėme, kad skirsime papildomą 100 mln. USD paramą mūsų kolegoms Ukrainoje ir jų šeimoms šalia anksčiau įsteigtų paramos programų, aukų ir EPAM savanorių darbo“, – kalbėjo L. Grinevičius.

Kaip dalį besitęsiančių humanitarinių pastangų Ukrainoje bendrovė paskelbė ir apie EPAM Ukrainos Paramos Fondą (EPAM Ukraine Assistance Fund).

L. Grinevičiaus leido suprasti, kad bendrovė atvira naujiems talentams tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.

„Kai pradėjome pasiūlymus Vilniuje, mūsų tikslas buvo suburti daugiau kaip 600 žmonių komandą per penkerius metus. Tikslą pasiekėme po mažiau nei dvejų metų. Yra daug talentingų inžinierių daugelyje šalių. Jie gali aplikuoti į atviras vietas mūsų svetainėje ir prisijungti prie komandos Lietuvoje, ar kitose šalyse“, – kalbėjo „EPAM sistemų“ vadovas.

„Investuok Lietuvoje“ skelbė, kad EPAM 2020 metų spalio pabaigoje pranešė atidaranti naują biurą Vilniuje.

„EPAM Systems, Inc“ įsteigta 1993 metais. Anot agentūros, kompanijos turimos technologijų kompetencijos apima įvairias verslo sritis, pavyzdžiui, finansinės paslaugos, žiniasklaida, pramogos ir telekomunikacijos, verslo informacijos paslaugos, mažmeninė prekyba, turizmas.

Komentare „Delfi“ bendrovė teigia, kad turi pristatymo ir inžinerijos centrus daugiau kaip 45 šalyse, įdarbina per 61 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

„SaM Solutions“: pasiruošę priimti kolegas iš Ukrainos

IT inžinerijos paslaugas Europos ir JAV rinkose teikianti „SaM Solutions“ sako esanti atvira aukštos kompetencijos IT specialistams, kurių Lietuvoje esą trūksta.

„Mūsų įmonėje jau dirba nemažai IT specialistų iš Baltarusijos. Vienas iš mūsų įmonių grupės padalinių yra įsikūręs Ukrainoje, laimei iki šiol poreikio specialistų relokacijai nebuvo, tačiau atitinkamai susiklosčius aplinkybėms, esame pasiruošę kolegas priimti į Lietuvos padalinį“, – komentuoja bendrovės vadovas Ramūnas Adamonis.

„SaM Solutions“ Lietuvos padalinys buvo įkurtas pernai rugpjūtį. R. Adamonis kaip pagrindines plėtros į Lietuvą priežastis linkęs įvardyti gyvybingą technologijų ekosistemą, verslui palankią aplinką taip pat Vyriausybės paramą investuotojams Lietuvoje.

Anot jo, bendrovė ketina plėstis Lietuvoje.

„Taip, IT sektoriaus perspektyvos tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje su kiekvienais metais auga, todėl vienas iš mūsų strateginių tikslų yra tapti vienu iš patraukliausių darbdavių IT sektoriuje tokiu būdu pritraukiant kuo daugiau vietinių IT profesionalų“, – sakė jis.

Bendrovė tikisi, kad biuras Lietuvoje suteiks daugiau lankstumo aptarnaujant ES klientus.

Tuo metu biure Minske dabar „dirba daug aukštos kompetencijos patyrusių specialistų, kurie yra labai vertinami klientų, kas lemia jų lojalumą ir ilgalaikį bendradarbiavimą su „SaM Solutions“.

Bendrovė turi biurus Vokietijoje, Olandijoje, JAV, Kroatijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Iki metų pabaigos planuojama atidaryti padalinį ir Lenkijoje. Kompaniją 1993 metais įsteigė Baltarusijos valstybinio universiteto auklėtiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją